Nuclearelectrica i-a selectat pe chinezii de la China General Nuclear Power Corporation pentru investiţia în reactoarele nucleare 3 şi 4

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reactoarele 1 si 2 ale Centralei nucleare de la Cernavoda FOTO Mediafax

Producătorul de electricitate Nuclearelectrica a selectat compania China General Nuclear PowerCorporation (CGN) pentru derularea investiţiei de 6,5 miliarde de euro a reactoarelor nucleare 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă.

„Astăzi, 17 octombrie 2014, s-a semnat scrisoarea comună privind intenţia de realizare a proiectului, conform acestei etape din procedura de selecţie“, potrivit unui comunicat al Nuclearelectrica transmis Bursei de Valori Bucureşti.

China General Nuclear Power Corporation a fost singurul ofertant. Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro.

Compania China General Nuclear Power Corporation a depus, la 23 septembrie, o ofertă angajantă pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă. 

Termenul final pentru depunerea ofertei finale era de 24 septembrie. La începutul lunii septembrie, conducerea Nuclearelectrica a anunţat că China General Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie a investitorilor pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4, compania chineză fiind singurul ofertant.

CGN va fi acţionarul majoritar, astfel că va avea cel puţin 51% din noua firma. Tehnologia care va fi folosită este CANDU 6, de provenienţă canadiană. 

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,5 miliarde de euro, din care statul a investit deja un miliard de euro în apă grea şi instalaţiile de pe platforma de la Cernavodă. Pentru că acesta să fie rentabil, are nevoie de o serie de stimulente financiare, respectiv contracte pentru diferenţă, garanţii de stat sau contracte pe termen lung pentru vânzarea energiei.

Contractele pentru diferenţă garantează investitorului un anumit nivel de preţ pe fiecare MWh de energie, urmând că statul să plătească investitorului diferenţa între preţul pieţei şi cel garantat în contract. În cazul în care preţul pieţei va fi mai mare decât cel stipulat în contractul pentru diferenţă, atunci investitorul va vărsa la bugetul de stat o sumă de bani.

Primul reactor nuclear de la Cernavodă a intrat în funcţiune în 1996, iar Unitatea 2 în anul 2007. Nuclearelectrica asigură 20% din consumul naţional.

China General Nuclear Power Corporation a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producţie a energiei a României este de circa 20.000 MW.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 81,3% din acţiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controlează 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite