Doar unii bugetari vor mai primi vouchere de vacanță sau alocații de hrană. Ce angajați la stat vor rămâne fără beneficii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede reducerea cheltuielilor statului, inclusiv prin limitarea numărului de vouchere de vacanță pentru bugetari și a alocației de hrană.

Nu toți bugetarii vor mai primi vouchere de vacanță
Nu toți bugetarii vor mai primi vouchere de vacanță

Potrivit documentului, care modifică printre altele și ordonanța din 2009 privind emiterea voucherelor de vacanță, instituțiile publice, „indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, personalului încadrat care realizează venituri brute lunar din salariu de până la 10.000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.

Altfel spus, doar bugetarii care sunt plătiți cu maximum 5.850 lei net vor mai primi vouchere începând cu anul 2024.

Proiectul de ordonanță prevede însă că pe întreg anul 2024 vor fi suspendate indemnizațiile de vacanță.

Indemnizații de hrană pentru cei cu salarii sub 10.000 brut

Pe de altă parte, același proiect de ordonanță prevede că începând cu 1 ianuarie 2024, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror venituri salariale brute lunar sunt sub 10.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției - Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană.

Proiectul prevede și modificări în privința numărului de achiziții de autoturisme la companiile de stat și regii autonome, dar și limitarea cheltuielilor cu diurna și cazarea în cadrul companiilor de stat, a regiilor autonome și a societățile comerciale unde statul sau unitățile administrativ teritoriale dețin capitalul majoritar/integral.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite