Cum vrea Guvernul să acopere gaura din buget și ce efecte au măsurile fiscale asupra prețurilor

0
Publicat:

Un draft al modificărilor fiscale prevede o serie de majorări de taxe și eliminarea unor scutiri de la plata contribuțiilor. Specialiștii spun că măsurile vor duce la creșterea prețurilor.

Cineva face niște calcule în timp ce pune bănuți deoparte
Un draft al modificărilor fiscale prevede o serie de majorări de taxe și impozite

Coaliția de guvernare a ajuns la un consens în ce privește modificările ce vor fi aduse Codului Fiscal, fiind deja public un draft al acestora. Măsurile fiscale pot suferi însă și alte modificări până când documentul va fi pus în dezbatere publică.

Una dintre cele mai importante prevederi se referă la vânzarea locuințelor și a altor clădiri pentru care se va plăti atât TVA, cât și impozit diferențiat în funcție de perioada de deținere a imobilului anterioară vânzării. În prezent, persoanele fizice nu plătesc impozit diferențiat.

La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează la valoarea tranzacţiei prin aplicarea următoarelor cote: a) 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv; b) 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani“, se arată în document.

În ce privește TVA, cota va fi de 9% pentru vânzarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept: cămine de bătrâni și de pensionari; case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap; livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/alte persoane fizice.

Aceeași cotă de 9% se va aplica și pentru înstrăinarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenționată unor persoane sau familii a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței.

În prezent, cotele de TVA menționate mai sus sunt de 5%.

Impozit pe clădirile cu o valoare mai mare 2,5 milioane de lei

Sunt obligate la plata impozitului pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare persoanele fizice care au în proprietate clădiri situate în România a căror valoare impozabilă calculată depășește 2.500.000 de lei.

Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 de lei.

TVA majorat de la 5% la 9% pentru energie termică și lemne de foc

În ce privește produsele pentru care TVA va fi majorat de la 5% la 9%, acestea sunt: manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii.

Aceeași cotă se aplică și pentru: serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice; vânzarea de clădiri; vânzarea de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare; combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate; vânzarea de energie termică în sezonul rece; livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute.

Impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%

Potrivit draftului, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

Sumele reprezentând sponsorizări/mecenat/burse private/aparate de marcat electronice fiscale rămase de reportat, potrivit legii, nu se scad din impozitul pe profit datorat după data de 1 ianuarie 2024, respectiv din impozitul pe profit datorat pentru anii ulteriori anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

Scutirea pentru IT-ști, cu limită de salariu de 10.000 de lei brut

Vor fi scutite de impozitul pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, al ministrului Educației și al ministrului Finanțelor.

Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile de până la 10.000 de lei inclusiv obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar ce depăşeşte 10.000 de lei nu beneficiază de facilităţi fiscale.

Impozitarea microîntreprinderilor

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 de lei inclusiv și de 3% pentru microîntreprinderile care au venituri peste 300.000 de lei și desfășoară activități IT, restaurante și baruri, catering, alimentație, notari, avocați, asistență medicală.

În cazul în care, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 300.000 de lei și o rată a rentabilității de peste 30%, calculată ca raport între profitul net și venituri totale, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care se înregistrează acest caz.

Ce spune mediul de afaceri

Măsurile fiscale luate în calcul de Guvern nu trebuie să împovăreze și mai mult contribuabilii, impunându-se o analiză privind impactul acestora asupra economiei țării, consideră Investitorii Străini (FIC).

Anterior, Romanian Business Leaders (RBL) a atras atenția guvernanților că au propus 20 de măsuri fiscale care îngenunchează mediul de afaceri și doar două măsuri timide pentru sistemul bugetar.

„Ni s-au promis stabilitate și, mai ales, predictibilitate fiscală. Acum suntem în mijlocul unei furtuni cu care ar trebui să acopere un deficit de 20 de miliarde de euro“, au spus reprezentanții RBL.

Avertismentul specialiştilor

Contactat de „Adevărul“, economistul Adrian Negrescu este de părere că draftul privind modificările fiscale denotă „disperarea autorităților de a face rost de bani“.

Asistăm la un adevărat măcel fiscal mai ales pentru microîntreprinderi. (...) Statul va avea de câștigat pentru că va aduna mai mulți bani, dar vor sărăci practic populația și companiile. Mă aștept ca de acum încolo să vedem efectele negative, o creștere a economiei subterane, a evaziunii fiscale în economie“, a afirmat Negrescu.

Specialistul susţine că toată lumea va fi afectată de creşterile de taxe, opinie exprimată şi de Gabriel Biriş, fost şef al ANAF, care a precizat că „tot ceea ce înseamnă creșteri de TVA, accize se duce direct în creșterea prețurilor“.

Economistul subliniază că modificările pot bulversa piața.

Intensitatea măsurilor este excesivă în ceea ce privește tratamentul fiscal al sponsorizărilor care va arunca în aer sectoarele de servicii de asistență socială, de asistență pentru copii, de educație, unde activează ONG-urile. Excesivă este supraimpozitarea cu 5% a dezvoltatorilor imobiliari, în condițiile în care sectorul este oricum puternic afectat de creșterea dobânzilor, creșterea costului de construcție și creșterea TVA“, a declarat Biriş.

Veniturile ce nu pot fi justificate, impozitate cu 50%

Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. „Prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor“, se mai arată în document, ceea ce înseamnă că, pe lângă impozitul de 50%, ANAF poate aplica și penalități, și dobânzi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite