Noul ROBOR s-ar putea aplica şi creditelor în derulare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ROBOR care se va aplica de la data de 2 mai creditelor noi acordate în lei, dar şi refinanţărilor, s-ar putea să se aplice şi creditelor în derulare. Un amendament în acest sens, propus de senatorul Daniel Zamfir, a trecut marţi de comisia economică şi de comisia de buget din Senat.

UPDATE 15.30 Şi comisia de buget din Senat a aprobat amendamentul. 

„Comisia de Buget a aprobat amendamentul (votat de Comisia economică, industrii şi servicii din Senat, n.r.), un vot destul de strâns dar a trecut, prin care se aplică noile prevederi referitor la ROBOR şi la contractele în derulare. Deci începând din 2 mai la toate contractele în derulare vor aplica acelaşi regim ca şi la cele noi. Nu se consideră retroactivitate. Am stabilit clar că nu există. Se porneşte de la 2 mai încolo. Problema era dacă ştim că într-adevăr va fi o scădere, se menţine costul creditului sau va fi mai mare”, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Arcaş.


„Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prevederile se aplică şi contractelor aflate în derulare”, arată amendamentul propus de Daniel Zamfir. Acesta arată că, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a noilor reguli, banca va obligaţia să adapteze contractul conform noilor dispoziţii legale.

„După expirarea acestui termen, prin notificarea debitorului făcută în forma prevăzută de lege, efectele contractului sunt suspendate de drept până la momentul adaptării contractului. Până la punerea în conformitate cu prevederile, în cazul depăşirii termenului de 60 de zile consumatorul este exonerat de orice dobânzi penalizatoare”, arată amendamentul.

Mai precis, dacă băncile nu schimbă contractele în derulare, pentru a fi calculate pe baza noului ROBOR, consumatorii vor putea să nu îşi plătească ratele şi sunt scutiţi şi de dobânzile penalizatoare.

Băncile se opun însă acestei prevederi, spunând că noua formulă de calcul a ratelor la creditele în lei nu garantează rate mai mici. 

Daniel Zamfir, preşedintele comisiei econmice, a declarat marţi, potrivit Agerpres: „O modificare foarte importantă la care am ţinut foarte tare. Am stabilit şi am votat în Comisia Economică ca noul indice al ROBOR-ului, acela bazat pe tranzacţii, acesta real, să se aplice şi contractelor în derulare...Sigur, băncile se opun. E vorba de a face dreptate până la capăt în sensul că, constatând că indicele ROBOR, cel care a funcţionat până acum era folosit în funcţie de cotaţii, adică era unul, am spus noi incorect calculat, şi am sesizat Guvernul României şi Banca Naţională să schimbe procedura de calcul. Ea s-a schimbat, numai că s-a făcut dreptate pe jumătate şi anume noul indice ROBOR urmează se să aplice creditelor de pe 2 mai încolo. Ori prin acest amendament noi am stabilit că şi creditelor în derulare trebuie să le se aplice noul indice întrucât am crea o discriminare faţă de cei care au astăzi contracte în derulare. Este nefiresc să existe doi indici la care să se refere ratele românilor. Unul calculat incorect şi unul calculat corect pe bază de tranzacţii. Ca atare, toţi beneficiarii de credite în lei şi cele care sunt în derulare şi cele viitoare vor beneficia de calculul noului indice în baza tranzacţiilor de pe piaţă”.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite