Efectul „omorârii” ROBOR: ratele bancare scad cu numai câţiva lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simulările bancherilor privind ratele creditelor de nevoi personale şi a celor ipotecare, în care formulele de calcul se schimbă în totalitate având în vedere noile reglementări impuse prin Ordonanţa 114/2018, arată scăderi uşoare ale ratelor, nicidecum la nivelul sugerat de Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

Guvernul a introdus un nou indice de referinţă care înlocuieşte ROBOR şi în funcţie de care, începând cu data de 2 mai a.c., se vor calcula ratele la toate creditele noi în lei. Potrivit modificărilor aduse OUG 114/2018, şi cei care au credite în lei în derulare îşi pot recalcula ratele, dacă ambele părţi sunt de acord, prin act adiţional la contract. De asemenea, toate refinanţările de credite se vor calcula în funcţie de acest nou indice. 

Potrivit calculelor bancherilor, noul indice folosit la calculul ratelor este la nivelul de 2,53% (media ROBOR din primul trimestru ponderată cu volumul tranzacţiilor efectuate), în vreme ce ROBOR la 3 luni era luni de 3,23%.

Rata pentru un credit ipotecar ar scădea cu numai 26 de lei

Astfel, pentru un credit ipotecar în valoare de 240.000 lei (puţin mai mult de 50.000 de euro) acordat pe 20 de ani, rata lunară ar fi acum de 2.006 lei/lună, în ideea unei dobânzi fixe 5 ani (la nivelul a 6.45%), ulterior variabilă Robor 6M (ROBOR 6M = 3,38%valabil pentru luna martie) + 3 pp, zero comision de analiza si administrare lunar, 370 lei cost de evaluare, DAE 6.67%, scrie Hotnews, citând surse bancare.

Pe noua variantă de creditare, în aceleaşi condiţii, creditul ar avea o rată cu numai 26 de lei mai mică, de 1.980 de lei. Calculele au fost efectuate la nivelul de dobândă standard, fără încasarea salariului în contul băncii sau alegerea unei optiuni de asigurare atasate creditului.

Pentru un credit de nevoi personale s-ar plăti lunar cu 13 lei mai puţin

În cazul unui credit de nevoi personale în sumă de 20000 lei, acordat pe 60 de luni, rata lunară în prezent este de 433 lei, (10.74% dobanda, zero comision de analiza si administrare lunar, DAE : 11.28%). Cu noul indice, rata coboară la 420 de lei, cu menţiunea că noul indice ar putea suferi creşteri în cazul unei lichidităţi scăzute din piaţă. 

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a recomandat clienţilor să se orienteze către credite cu dobânzi fixe, iar băncilor le-a transmis că i-ar plăcea să vadă depozitele mai bine plătite, iar creditele uşor ieftinite. 

Isărescu, despre scăderea ratelor: Una este dorinţa, alta este posibilitatea

În ce priveşte noul indice folosit pentru credite, Isărescu a susţinut că acesta nu poate duce automat la scăderea ratelor, deoarece acest indice este stabilit tot de piaţă şi este influenţat de mulţi alţi factori.

„Toţi indicii sunt determinaţi de piaţă, pe bază de indicatori catitativi. De exemplu, inflaţia este un factor foarte important. Dacă vrem să reducem dobânzile la credite în România, trebuie să reducem inflaţia. Acest lucru l-am spus foarte clar în Parlamentul României. Acolo trebuie acţionat.

Altfel sunt intenţii. Altminteri, bine intenţionate. Şi noi le împărtăşim, ca intenţii, dar una este intenţia, dorinţa şi alta este posibilitatea. Mărimile economice au o determinare obiectivă, nu sunt stabilite subiectiv de către cineva.

Banca Naţională poate, cel mult să ghidoneze, în anumită măsuri dobânzile. Acesta este instrumentul nostru principal de politică economică. Şi noi, dacă ne ducem prea departe de mărimile economice, de exemplu, de inflaţie, greşim şi suntem invalidaţi de piaţă”, a spus Mugur Isărescu.

Vâlcov spunea că ratele vor scădea la jumătate

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, declara la sfârşitul lunii februarie, la TVR, că, până la sfârşitul anului, Executivul va micşora ratele datornicilor la jumătate faţă de nivelul actual.

„Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, a spus Darius Vâlcov.

Indicele va fi publicat zilnic pe site-ul BNR

Pentru creditele acordate în monedă naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. 

„Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României şi reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa interbancară. Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor”, se arată în modificările aduse OUG 114/2019. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite