BRICS critică Israelul și trece cu vederea crimele Hamas: Ramaphosa acuză un „genocid” în Gaza, iar Xi cere o conferință de pace

0
Publicat:

Xi Jinping a cerut marţi organizarea unei „conferinţe internaţionale de pace” pentru încetarea războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas. Liderul chinez a făcut această cerere cu ocazia unui summit extraordinar în format virtual al grupului BRICS, alcătuit din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa FOTO Shutterstock
Președintele sud-african Cyril Ramaphosa FOTO Shutterstock

„Nu poate exista pace şi securitate durabilă în Orientul Mijlociu fără o soluţie corectă la problema Palestinei”, a declarat Xi Jinping prin intermediul unui interpret, potrivit AFP.

Prin urmare, „China cere organizarea cât mai rapid posibil a unei conferinţe internaţionale pentru pace” pentru a se ajunge la „un consens internaţional” în conflictul israeliano-palestinian.

Această conferinţă ar face posibilă „o acţiune către o soluţie rapidă la problema Palestinei, care să fie globală, corectă şi durabilă”, a insistat liderul chinez.

Din punct de vedere istoric, China a susţinut întotdeauna cauza palestiniană şi soluţia două state, notează AFP, potrivit Agerpres.

Prezenţa sa în Orientul Mijlociu a devenit tot mai vizibilă în ultimii ani, Beijingul oferindu-și adesea medierea în disputele regionale. Anul acesta, China a mediat un acord între Arabia Saudită şi Iran care, după ani de rivalitate, au acceptat să-şi restabilească relaţiile diplomatice şi să-şi redeschidă ambasadele, precizează AFP.

Pe de altă parte, în deschiderea summitului BRICS, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a acuzat marţi Israelul de „crime de război” şi „genocid” în Gaza și a cerut o încetare a focului „imediată şi completă”, trecând cu vederea atacul terorist al Hamas în teritoriul israelian.

„Pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin folosirea ilegală a forţei de către Israel este o crimă de război”, a declarat Ramaphosa, citat de AFP.

„Cerem imediat comunităţii internaţionale să convină acţiuni urgente şi concrete pentru a pune capăt suferinţelor în Gaza şi a deschide calea pentru o rezolvare justă şi paşnică a acestui conflict”, a pledat președintele sud-african, prezentând o listă a acestor acţiuni propuse.

Pe lângă încetarea focului, Ramaphosa a cerut desfăşurarea unei forţe rapide a ONU „cu mandat de a supraveghea încetarea ostilităţilor şi de a proteja civilii”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite