Nokia, datorii la Fisc de 10 milioane de dolari. Blejnar: Dacă nu recuperăm debitul, punem poprire pe conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe halele de producţie ale companiei Nokia de la Jucu, Cluj, din cauza datoriilor companiei de telefonie mobilă către ANAF, de 10 milioane de dolari.

Datoriile reprezintă sume vamale neplătite, iar măsura este una preventivă, întrucât s-a constatat posibilitatea de înstrăinare a patrimoniului companiei, înainte ca ea să-şi achite datoriile, a explicat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, la Realitatea TV. Tot el a precizat că activitatea se poate desfăşura în condiţii normale la compania Jucu.

"Ca urmare a unui control, s-a constatat că societatea are obligaţii neplătite de natura taxelor vamale în valoare de 10 milioane de dolari", a spus Blejnar.

Datoria de 10 milioane de dolari a fost stabilită ca urmare a încălcării regulamentului vamal. Controlul asupra companiei a început în 2009 şi a fost finalizat zilele trecute.

Preşedintele ANAF a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafaţă de 28.000 de metri pătraţi asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile şi halele de producţie.

Cu ce a greşit, mai exact, Nokia

Întrebat ce prevederi legale a încălcat Nokia, Sorin Blejnar, a explicat, la sediul ANAF, că producătorul de telefoane mobile a introdus în ţară componente în regim de scutire de la plata taxelor vamale, spunând că urmează să fie prelucrate sau asamblate, dar că acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit preşedintelui ANAF, bunurile respective au fost ambalate şi vândute ca atare.

Următorul pas este înscrierea sechestrului la cartea funciară. "Avem certitudinea că dacă Nokia nu va plăti această sumă vom avea ce să recuperăm", a adăugat Blejnar, explicând că aşteaptă acum reacţia reprezentanţilor companiei. El a mai specificat că poprire pe conturi se va pune în momentul în care debitul pe care statul îl are de încasat nu va fi recuperat.

Compania finlandeză Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, măsură ce va afecta 2.200 de persoane.

Click pe imagini pentru fotogalerie cu fabrica Nokia de la Jucu

image
image
image

Vom reveni cu amănunte

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite