La cât a ajuns suprafaţa agricolă afectată de secetă. 34 de judeţe sunt vizate

0
Publicat:

Suprafaţa agricolă afectată de secetă a ajuns, luni, la 402.981 de hectare în 34 de judeţe, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

34 de judeţe din ţară sunt afectate de secetă, Foto: Arhivă Adevărul
34 de judeţe din ţară sunt afectate de secetă, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, din această suprafaţă, 206.705 hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, 33.235 hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.714 hectare cu rapiţă, 74.973 hectare cu porumb, 5.213 hectare cu soia, 866 hectare cu mazăre, 34.341 hectare cu floarea soarelui, 6.737 hectare cu plante furajere şi 8.986 hectare cu alte culturi.

Judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă sunt: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea, precizează Agerpres.

În urmă cu puţin timp, ministrului Agriculturii, Petre Daea, anunţa că producţia de grâu din acest an este cu 15% - 18% mai mică faţă de cea înregistrată în 2021.

Potrivit Ştirile Pro TV, în contextul schimbărilor climatice și al secetei care afectează România, unii fermieri au fost nevoiți să introducă noi soiuri de legume și fructe din alte zone ale lumii.

Sorgul este una dintre ele - un înlocuitor al porumbului, mult mai rezistent la căldură. Iar anul acesta, cei care au mizat pe sorg, au avut o recoltă bună. În același timp, culturi cum ar fi hameiul sau bumbacul sunt pe cale de dispariție pentru că nu mai pot rezista climei și soarelui arzător.

Mai multe firme din Bacău, zonă afectată de secetă, au cultivat anul acesta peste 1.000 de hectare cu sorg. Fermierii au văzut potențialul acestei plante cu origini din Africa pentru că este rezistentă la caniculă. Cu recolta de sorg hrănesc puii din ferma agricolă pe care o deţin.

Sursa citată menționează că și în magazine au apărut produse din sorg: paste, orez ori făină - produse fără gluten. Deşi se cultivă deocamdată pe suprafeţe mici, sorgul ar putea înlocui porumbul, grav afectat de secetă.

Ministerul Agriculturii a format un comitet pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură. Specialiştii trebuie să elaboreze o strategie pentru schimbarea culturilor şi introducerea unor soiuri noi de legume şi fructe, din alte zone ale lumii, cu condiţii meteo asemănătoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite