Noi investiții pentru orașe verzi și sisteme de termoficare. Ce buget este alocat

0
0
Publicat:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță un program multianual de investiții pentru orașe verzi și sisteme de termoficare.

Ministrul Energiei anunță un program multianual de investiții pentru orașe verzi/FOTO: Shutterstock
Ministrul Energiei anunță un program multianual de investiții pentru orașe verzi/FOTO: Shutterstock

Ministerul Energiei a lansat în consultare publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, program ce se va desfășura în perioada 2024-2030. Bugetul alocat este de 4 miliarde de lei. Prin acest proiect, sunt sprijinite Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) și Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET), potrivit Economica.

„Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă și verde pentru cetățeni și pentru creșterea calității vieții în comunitățile lor. Nu ne putem limita doar la fondurile europene, de aceea venim în completare cu un program multianual prin care instituțiile publice și producătorii de energie termică vor putea finanța proiecte de energie verde, eficiență energetică și construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.”, a transmis ministrul.

Burduja anunță și o premieră cu ocazia proiectului, aceea fiind finanțarea prin emisiunile de  obligațiuni verzi Ministerului Finanțelor.

Bugetul proiectului este împărțit pentru două componente majore. Prima componentă, cu un buget de 1,5 miliarde de lei, este dedicată proiectului aprobat de Comisia Europeană, „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”. Practic, sunt ajutate UAT să devină neutre climatic în următorii 6 ani.

A doua componentă, cu un buget de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) pentru construirea și modernizarea sistemelor de încălzire-răcire ale orașelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite