Nivelul fraudei la carduri în scădere: 3 lei la fiecare 100.000 de lei cheltuiţi

0
0
Plata electronică poate descuraja economia subterană FOTO: Reuters
Plata electronică poate descuraja economia subterană FOTO: Reuters

Nivelul fraudei la carduri se menţine scăzut în ţara noastră, la doar trei lei pentru fiecare 100.000 de lei cheltuiţi, spune Cătălin Creţu, directorul regional pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, al Visa Europe.

Acesta spune plăţile electronice vor descuraja frauda care apare în urma plăţilor cu numerar, transmite Agerpres.

 „3 lei la 100.000 lei cheltuiţi în România reprezintă nivelul fraudei. În continuare există tot felul de comentarii despre posibilitatea de fraudare, ne alarmăm. Nu se întâmplă nimic. Nu se întâmplă foarte multe nici în Europa, unde avem multe carduri contactless. Dintre cele 522 de milioane de carduri, peste 1/5 sunt carduri contactless. Nu se întâmplă nimic în ceea ce priveşte frauda prin contactless nici în Europa şi nici în România, unde am început să asistăm la o creştere foarte puternică a tranzacţiilor contactless. Întotdeauna luptăm cu acest fenomen şi încercăm să rezistăm în faţa criminalilor, dar rezultatul este foarte bun pentru industrie şi pentru noi în particular”, a declarat Cătălin Creţu pentru Agerpres.

Creţu mai spune că plata cash încurajează economia subterană. „Cu cât punem mai mult din acest numerar din consumul nostru personal pe carduri, cu atât cash-ul descreşte în detrimentul plăţilor electronice. Acesta este un lucru foarte bun, pentru că numerarul este aliatul cel mai puternic al economiei subterane. Nu există niciun dubiu că acest lucru, anume creşterea numerarului, avantajează creşterea economiei subterane. Numerarul permite oamenilor să dea valize de bani în continuare, pe când plăţile electronice sunt trasabile şi ne duc şi pe noi într-o lume care merge din ce în ce mai mult către plăţile electronice”, a precizat Creţu.

Mai mult, Fiona Wilkinson, chief communications officer, Visa Europe a declarat, că frauda privind cardurile s-a menţinut la mai puţin de 5 cenţi la fiecare 100 de euro cheltuiţi, în Europa.

"Frauda a rămas sub control. Frauda s-a menţinut la mai puţin de 5 cenţi la fiecare 100 de euro cheltuiţi în Europa. Aceasta a scăzut constant în ultimii ani. România face o treabă foarte bună în acest sens faţă de alte ţări europene. Nivelul este mult mai scăzut", a spus Fiona Wilkinson.

Potrivit acesteia, Visa ţine sub control nivelul fraudei prin inovare, iar serviciul de tokenizare, prin care datele de pe card sunt făcute inutilizabile,  a avut un rol important în acest sens.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite