Nicolae Havrileţ, la Bucharest Forum/Energy: „ANRE e ca un dresor pus într-o cuşcă de lei care n-au mai mâncat de două săptămâni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) funcţionează într-o formulă relativ nouă şi trebuie să fie independentă, însă trebuie să vedem când şi cum îsi poate manifesta această independenţă, a declarat Nicolae Havrileţ, preşedintele instituţiei, la Bucharest Forum/Energy.

„Când pui un dresor într-o cuşcă cu lei care n-au mai mâncat de două săptămâni, e greu sa te impui. ANRE nu trebuie să facă numai cum vor consumatorii sau numai cum vor producătorii“, a afirmat el. Recent, instituţia a fost in centrul mai multor discuţii: consumatorii industriali s-au plâns de faptul că schema de promovare a energiei regenerabile creşte costurile şi facturile.

ANRE a publicat lunile trecute un raport potrivit căruia există supracompensare în domeniile eolian, fotovoltaic şi microhidro. În contrapartidă, reprezentanţii sectorului eolian au spus că nu există supracompensare, în vreme ce aceia din domeniul fotovoltaic au argumentat că reducerea numărului de certificate ar bloca investiţii de 4 miliarde de euro.

Concomitent, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au ameninţat că vor veni în numar mare la Bucureşti pentru a protesta împotriva autorităţilor din cauză că preluarea cu prioritate a energiei verzi reduce funcţionarea grupurilor termo, ceea ce înseamnă mai puţine venituri şi periclitarea locurilor de muncă. Colac peste pupăză, populaţia s-a trezit că acum energia verde reprezintă 12% din factura, iar aceasta va tot creşte în perioada următoare.

Autorităţile au obtinut zilele trecute undă verde din partea Comisiei Europene să amane acordarea unui număr de certificate până în 2017. Vor fi amânate două certicate în sectorul fotovoltaic şi câte unul în sectoarele eolian şi microhidro. În acest moment se acordă 6 certificate verzi pentru un MWh livrat din surse fotovoltaice, 3 în microhidro şi 2 în domeniul eolian. Preţul unui certificat variază între un minim de 27 de euro şi un maxim de 55 de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite