„Ne îndreptăm spre un adevărat tsunami fiscal”. Ce taxe cresc după alegeri

0
Publicat:

Autoritățile au dat numeroase asigurări că în acest an electoral nu vor crește niciun fel de taxe, ci doar vor majora veniturile populației. Lucrurile se schimbă însă după alegeri.

Vârtej în care sunt atrase multe bancnote de euro
Taxele și impozitele vor crește din 2025, potrivit analiștilor consultați de „Adevărul”

Ultimele alegeri din acest an au loc pe data de 8 decembrie, când se va vota componența Parlamentului, iar Legea care majorează taxele și impozitele românilor va intra în vigoare în ianuarie 2025. În plus, potrivit informațiilor obținute de „Adevărul”, nu este exclusă creșterea TVA, majorarea impozitului pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor, precum și introducerea impozitului progresiv pe veniturile persoanelor fizice.

Alex Milcev: Cresc taxele pe proprietate

Întrebat ce taxe si impozite cresc din 2025, în contextul în care alegerile din România se finalizează pe 8 decembrie, iar guvernantii au dat numeroase asigurări că în 2024, an electoral, nu vor crește și nici introduce noi taxe, ci doar vor veniturile populație vor fi majorate, Alex Milcev, Partener, liderul departamentului de Asistență fiscală și juridică, EY România, ne-a vorbit despre taxa pe proprietăți.

„Impozitele pe clădiri și terenuri vor crește. Plafonul maximal va fi eliminat, ceea ce va permite autorităților locale să ajusteze taxele în funcție de nevoi. Pentru clădirile rezidențiale, taxa minimă va fi de 0,1% (față de intervalul actual de 0,08%-0,2%), iar pentru cele nerezidențiale de 0,5% (față de intervalul actual de 0,2%-1,3%).

În ce privește baza de impozitare, valoarea impozitelor pe proprietăți va fi stabilită în funcție de valoarea de piață actualizată a acestora, bazată pe studiile de piață realizate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Aceasta va duce la creșteri semnificative ale taxelor pentru proprietarii de imobile, reflectând mai fidel valoarea reală a proprietăților”, a declarat Milcev pentru „Adevărul”.

Adrian Negrescu: Impozitul pe locuințele din centru se poate tripla

La rândul său, analistul economic Adrian Negrescu a declarat că majorarea taxelor în 2025 este o certitudine.

„Creșterea taxelor în 2025 devine o certitudine pe măsură ce ne adâncim în deficit, în împrumuturi, în datorii. Nota de plată a exceselor bugetare din ultimii 3 ani va fi una extrem de piperată și va fi livrată atât populației cât și firmelor prin intermediul unor taxe mai mari pe tot ceea ce deținem, de la case la mașini și pe tot ceea ce consumăm – de la alimente la servicii. Prorogată anul trecut, noua formulă de calcul a impozitelor pe locuințe va deveni realitate, cu siguranță. În esență, nu vom mai plăti impozit în funcție de suprafața apartamentului sau a casei ci în funcție de valoarea de piață, stabilită în baza unui studiu imobilar. Iar asta va însemna taxe de cel puțin 2 dacă nu 3 ori mai mari mai ales pentru cei care locuiesc în zone centrale sau au case scumpe.

Și pentru mașină vom plăti mai mult, pentru că statul va taxa mașinile de acum încolo și în funcție de vechime și gradul de poluare, nu numai în privința capacității cilindrice. În condițiile în care peste 70% din parcul auto din România are o vechime mai mare de 10 ani, e posibil ca majoritatea celor care dețin o mașină să plătească impozite cel puțin duble față de cele din prezent. Că vor fi aplicate de la 1 ianuarie sau de la 1 iulie 2025 rămâne de văzut. Legea spune că nu poți impune modificări de taxe decât cu o marjă de 6 luni până la aplicarea acestora. Dar ne-am obișnuit, în ultimii ani, ca această prevedere de bun simț să fie încălcată de autorități”, a explicat pentru „Adevărul” analistul economic Adrian Negrescu.

Impozitul progresiv

Și în ceea ce privește cota unică, am putea vedea schimbări, deși opiniile analiștilor consultați de „Adevărul” sunt puțin diferite.

Au fost și vor fi în continuare discuții în contradictoriu între PNL și PSD legate de o eventuală introducere a impozitului progresiv. Momentan, în contextul alegerilor, această discuție nu este proeminentă, însă va reveni în actualitate în 2025. Estimez că este destul de probabil să asistăm în curând la creșterea impozitelor pe venit, dacă nu în formă de impozit progresiv, cel puțin în formă de creștere a procentului nonprogresiv care acum e 10% pentru mai multe tipuri de venituri. De ținut cont că România are printre cele mai reduse cote de impozit pe venit din UE și acest lucru face cu siguranță acest impozit o țintă pentru orice guvern”, a afirmat Alex Milcev.

„Da, nu vom trece la impozitul progresiv pentru că nu avem infrastructura necesară, dar ne vom trezi, posibil, cu o cotă unică de 16% pe venit față de 10% în prezent. Vor fi eliminate, probabil, și ultimele facilități oferite unor categorii profesionale, astfel că cota unică va deveni una singulară. În esență, asta va însemna o povară fiscală și mai mare față de cea din prezent. În funcție de rezultatele alegerilor, nu este exclus să vedem și o reducere a taxelor pe salariul minim și o creștere, în contrapartidă, a taxelor pe capital. Un impozit pe dividende de 16% față de 8% cât este în prezent ar putea deveni realitate, la fel ca și o taxă mai mare pe cifra de afaceri a microintreprinderilor, de 5-7%, față de 1-3% în prezent. Sunt doar scenarii pe care trebuie să le privim cu rezerve dar care au fost sau sunt testate la Ministerul de Finanțe. Din păcate, ne îndreptăm spre un adevărat tsunami fiscal care ar putea provoca un adevărat naufragiu pentru economia românească”, a declarat Negrescu.

Creșterea TVA

Dincolo de taxele pe casă și mașină, ne vor costa mai mult toate serviciile percepute contra cost de autorități, de la taxele de autorizare la celelalte forme de taxare.

„Dincolo de aceste taxe, nu este exclus ca statul, în disperarea de a reduce deficitul bugetar, să ia și măsuri mai radicale. De exemplu să crească cota de TVA de la 19 la 21% și/sau să elimine cotele reduse de tva de 5 și 9%, aplicabile la alimente, medicamente și alte elemente esențiale ce țin de viața de zi cu zi”, a spus Adrian Negrescu.

La rândul său, Alex Milcev, a afirmat că se discută și despre posibilitatea creșterii TVA-ului și altor taxe, în contextul necesității de a adresa deficitul bugetar și de a alinia colectarea fiscală la standardele UE.

Nu exclud nici varianta creșterii TVA cu 1-2 %, mai ales dacă deficitul bugetar în 2024 va rămâne problematic, cum a fost și în 2023. Din nou, media europeană, de circa 20%, este peste ce avem în momentul actual în România, de 19%”, a declarat Milcev pentru „Adevărul”.

În privința impozitării companiilor, Alex Milcev estimează că „probabil nu se vor produce modificări”, cu precizarea că „mediul de afaceri speră că acel impozit mimim pe cifra de afaceri impus companiilor mari va fi totuși eliminat în 2025 – 2026”.

„E nevoie de o reformă structurală”

Analistul Adrian Negrescu a avansat însă ideea unei alternative la creșterea taxelor.

„De exemplu numai pe TVA am putea colecta în plus la bugetul de stat undeva la 50 de miliarde de lei, bani care ar acoperi într-o oarecare măsură gaura din buget.

O altă soluție o reprezintă privatizarea și/sau vânzarea unor pachete de acțiuni la companiile de stat, acolo unde, în fiecare an, acordăm subcvenții de 8-9 miliarde de lei în condițiile în care multe dintre aceste firme sunt doar niște fabrici de salarii, mare parte în pragul insolvenței.

Două soluții alternative care ar putea fi însoțite de o reformă reală a aparatului public, a cheltuielilor statului, acolo unde se irosesc, anual, peste 80-100 de miliarde de lei. Salarii mari, beneficii uriașe, cheltuieli de administrare astronomice, cel mai mare aparat bugetar din UE raportat la populație a ajuns să reprezinte o gaură neagră pentru economie.

E nevoie de reforma structurală a statului însă mă îndoiesc că politicienii își vor asuma așa ceva. E mai simplu să crești, din pix, taxele și să dai vina pe CE, pe FMI, pe Banca Mondială”, a declarat Negrescu pentru „Adevărul”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite