Multinaţionalele ar putea fi impozitate cu 21%, indiferent de ţara în care au obţinut profiturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european Thierry Breton FOTO EPA-EFE
Comisarul european Thierry Breton FOTO EPA-EFE

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a salutat duminică propunerea SUA de a stabili o cotă minimă de impozitare pentru companii de 21%, indiferent de ţara în care se obţin profiturile, potrivit AFP.

„Cred că este o propunere interesantă care a fost pusă pe masă. O împingem să aibă o armonizare fiscală. Nu numai la nivel european, ci şi la nivel global", a spus el într-un interviu, la BFMTV.

Potrivit acestuia, „poate fi o soluţie elegantă” pentru a „ieşi la vârf” după eşecul negocierilor la OECD privind aşa-numita taxă „Gafa” (acronim care desemnează grupurile Google, Amazon, Facebook şi Apple), adoptată definitiv în iulie 2019 de Franţa pentru a impozita cifra de afaceri a giganţilor digitali.

"Rata de 21%, cred că este foarte bună, nu vom fi şocaţi în ceea ce ne priveşte", a răspuns comisarul european şi fostul ministru francez al Economiei şi Finanţelor.

Franţa, a cărei rată a impozitului pe profit creşte până la 28% şi trebuie redusă la 25% până în 2022, a pledat cu OCDE pentru înfiinţarea unui sistem de impozite pentru multinaţionale, cu stabilirea unei cote generale de impozitare pe venit de 12,5 %, corespunzând, de exemplu, celei existente în Irlanda.

"Desigur, suntem deschişi la o creştere a acestei cifre", a spus Bruno le Maire la începutul lunii aprilie într-un interviu acordat Bloomberg TV, a doua zi după declaraţiile secretarului Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Aceasta din urmă a indicat că Statele Unite lucrează „cu ţările G20 pentru a conveni asupra unei cote minime de impozitare pentru companii” şi a afirmat dorinţa Statelor Unite de a o realiza.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite