Motorina rusească, interzisă în Europa. Cât importă România și ce spune ministrul Energiei

0
Publicat:

Embargoul privind importurile de motorină din Rusia a intrat în vigoare la 5 februarie, astfel încât importatorii din România au fost nevoiți să găsească alte surse.

Un bărbat âși alimentează mașina cu motorină
Embargoul privind importurile de motorină din Rusia a intrat în vigoare la 5 februarie

Embargoul impus de UE motorinei rusești a intrat în vigoare duminică, 5 februarie, astfel încât România nu mai poate importa motorină rusească nici din alte state scutite de la aplicarea embargoului cărora le este însă interzis exportul de produse procesate: Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia și Serbia.

Rafinăriile din România trebuie să identifice surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, de duminică intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți din Rusia, scrie profit.ro.

Virgil Popescu: Nu vor fi sincope în aprovizionarea cu motorină

În acest context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări că se vor găsi soluții astfel încât să nu existe sincope în aprovizionarea benzinăriilor cu motorină.

„Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza țițeiul.

Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”, a declarat ministrul.

România are suficiente gaze în depozite

În plus, a adăugat Virgil Popescu, în contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, țara noastră nu are nicio problemă în asigurarea cu gaze naturale pentru sezonul rece.

„Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative.

România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie.

Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta”, a afirmat Virgil Popescu

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri