Rusia vrea să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului şi a plafonului de preţ

0
Publicat:

Rusia vrea să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de UE, a plafonului de preţ şi a lipsei tancurilor petroliere, potrivit datelor furnizate de traderi şi de platforma Refinitiv, transmite Reuters.

Rusia, cel mai mare exportator de petrol. FOTO arhivă
Rusia, cel mai mare exportator de petrol. FOTO arhivă

Un embargou privind importurile de produse petroliere rafinate ruseşti în ţările UE va intra duminică în vigoare, iar Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) ar urma să impună la rândul său plafoane de preţ pentru livrările ruseşti de combustibili, arată Reuters, citată de Agerpres.

Datele furnizate de traderi arată că exporturile totale de motorină din porturile ruseşti de la Marea Neagră şi Marea Baltică ar urma să crească, în pofida acestor măsuri restrictive, cu 5% până la 10% în luna februarie comparativ cu luna ianuarie, până la 4,2-4,3 milioane de tone.

În încercarea de a-şi redirecţiona produsele petroliere înaintea embargoului UE, Rusia şi-a majorat deja livrările de motorină spre Turcia şi Maroc. Totuși, sursele din piaţă spun că, în această lună, livrările de motorină de la rafinăriile ruseşti ar putea fi mai mici decât se preconiza.

„Pe lângă embargou, livrările de produse rafinate ar putea fi afectate de vremea nefavorabilă din porturile Novorossiisk şi Tuapse de la Marea Neagră”, arată unul dintre traderi.

Rafinăriile ruseşti ar putea, de asemenea, să reducă producţia de carburanţi în funcţie de nivelul plafonului de preţ, care nu a fost încă stabilit, susţin traderii.

„Dacă marjele vor deveni negative, producţia de combustibili ar putea să scadă rapid şi semnificativ”, a adăugat un trader.

Un alt factor care ar putea limita exporturile ruseşti de motorină ar fi lipsa de tancuri petroliere disponibile, potrivit unei surse citate de Reuters.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite