Morgan Stanley: România ar fi a 15-a cea mai afectată ţară a Uniunii Europene în cazul în care acordul Schengen ar fi suspendat. Ungaria, cea mai afectată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află pe locul al 15-lea într-un top al impactului economic al suspendării Schengen, care clasifică 27 de state din UE, fără Marea Britanie, în funcţie de cât de puternic ar fi afectate comerţul intracomunitar, transporturile şi turismul de o întrerupere a circulaţiei libere.

O suspendare a Schengen ar submina funcţionarea pieţei unice, impactul economic fiind cel mai puternic în Europa Centrală şi de Est, Ţările Baltice, precum şi în Benelux, potrivit unei note de cercetare a analiştilor Morgan Stanley, citată de cotidianul maghiar Portfolio.

Cele mai puternice efecte negative vor fi resimţite de România pe filiera schimburilor comerciale şi traficului aerian, în timp ce dificultăţile înregistrate de turismul intracomunitar ar afecta mai puţin România decât alte state, ca urmare a ponderii reduse a acestui sector în PIB şi a numărului redus de turişti străini.

Ungaria ar avea cel mai mult de pierdut în cazul reintroducerii controalelor la graniţe, din cauza integrării comerciale ridicate cu restul Uniunii Europene. Pe poziţia a doua s-ar situa Croaţia, urmată de Estonia (3), Slovenia (4), Luxemburg (5), Slovacia (6), Portugalia (7), Malta (8), Bulgaria (9) şi Cehia (10).

România se află imediat după Letonia (13) şi Belgia (14), fiind urmată de Spania (16) şi Grecia (17). Cel mai redus impact ar fi resimţit de Suedia (24), Franţa (25), Germania (26) şi Danemarca (27).

Afluxul fără precedent de refugiaţi pune în pericol circulaţia liberă, fără controale vamale, în spaţiul Schengen, potrivit analiştilor băncii americane.

„Principalul risc asociat suspendării Schengen ar fi o reducere a schimburilor comerciale între ţările europene (...) Impactul asupra schimburilor bilaterale în UE ar putea fi de 10-20% în cazul suspendării Schengen“, potrivit acestora.

Pe lângă impactul economic, reintroducerea controalelor la graniţe ar putea avea şi consecinţe politice pe termen lung, subminând susţinerea în rândul populaţiei pentru continuarea procesului de integrare europeană.

România nu este membră a spaţiului Schengen, format din 22 de state UE şi cele patru state din Asociaţia Europeană a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia). 

Pe lângă România, dintre membrii UE nu fac parte din spaţiul Schengen nici Bulgaria, Cipru, Croaţia, Marea Britanie şi Irlanda.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite