Moneda euro se depreciază după ce Alain Juppe s-a anunţat neîncrezător în şansele victoriei sale în alegerile prezidenţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda euro a suferit o depreciere luni, după ce fostul prim-ministru francez Alain Juppe a declarat că nu era pregătit să candideze pentru alegerile prezidenţiale. Pesimismul a venit pe fondul temerilor investitorilor faţă de o posibilă victorie a euro-scepticei Marine Le Pen.

Situaţia politică din Franţa se află încă sub semnul incertitudinii. Prin excluderea posibilităţii unei victorii proprii  în cadrul alegerilor prezidenţiale, Alain Juppe a schimbat complet jocurile politice, trimiţând o undă de şoc pe pieţele monetare. Un sondaj de opinie publicat vineri, sugerează că dacă Juppe l-ar fi înlocuit pe candidatul de centru-dreapta Francois Fillon, care a fost recent zguduit de un scandal de corupţie, atunci candidatul de centru Emmanuel Macron ar fi ocupat poziţia a doua. Astfel, Marine Le Pen ar fi fost scoasă din cursa prezidenţială.

Sondajele de opinie par să indice faptul că situaţia problematică în care se află Fillon ar propulsa-o pe Le Pen pe primul sau al doilea loc pentru turul al doilea în care l-ar înfrunta pe Macron. De aceea, declaraţia lui Juppe a reînnoit şansele lui Le Pen de a câştiga alegerile, trimiţând semne de îngrijorare pentru viitorul Franţei şi al întregii Uniuni Europene.

Moneda euro a scăzut cu 0,4% în raport cu dolarul american, atingând $1,0577, după ce ajunsese în aceeaşi zi la maximul din ultimele două săptămâni. De asemenea, randamentul titlurilor de stat franceze a scăzut şi el, distanţându-se şi mai mult de titlurile de stat germane cu o perdioadă de scadenţă identică.

„Toată lumea se teme că [o victorie a lui Le Pen – n.r.] ar avea un impact uriaş asupra monedei unice, după intenţiile dumneaei de a părăsi zona euro”, a declarat stratega monetară a Commerzbank din Frankfurt, Esther Reichelt.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite