Mişu Negriţoiu, şeful ASF, vrea ca şi ciobanii să cumpere titluri de stat. Ponta: este un mod de economisire folosit frecvent în ţările dezvoltate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi băncile implicate vor promova emisiunea de titluri de stat pentru persoane fizice, astfel încât şi „un crescător de oi din vârful muntelui“ să investească în acestea, a declarat Mişu Negriţoiu, preşedintele instituţiei, la lansarea programului.

El a arătat că programul trebuie bine promovat, astfel încât persoanele fizice să înceapă să investească în titluri financiare, ca alternativă de economisire.

„Atât sindicatul bancar care se ocupă de această emisiune, dar şi noi o să stimulăm un program de promovare şi de publicitate, astfel încât un crescător de oi din vârful muntelui, care face bani şi nu-i mai investeşte în dezoltarea proprie, să poată să cumpere titluri de stat. Este cel mai bun, cel mai sigur instrument“, a spus Negriţoiu.

La rrândul său, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi-a exprimat speranţa că populaţia va avea încredere în această emisiune şi a promis că după 19 iunie, când perioada de subscriere va fi încheiată, bugetul alocat va fi suplimentat cu o sumă consistentă, în funcţie de succesul subscrierii.

De altfel, la descrierea emisiunii, ministrul Finanţelor a arătat că suma totală propusă iniţial pentru emisiunea de titluri de stat era de 50 de milioane lei, fiind ulterior dublată.

Teodorovici a arătat totodată că şi el se va afla pe lista celor care vor cumpăra astfel de titluri de stat.

Instrumente folosite curent în statele dezvoltate

Premierul Victor Ponta a arătat la rândul său că titlurile de stat achiziţionate de persoanele fizice sunt instrumente folosite în mod curent de economiile dezvoltate.

„Încercăm să explicăm persoanelor fizice că banii pe care vor să îi economisească îşi au un loc excelent în titlurile de stat, evident, garantate, de Guvern, cu o dobândă care să ţină cont de realitatea actuală, fiind şi un mod de economisire pe care românii nu l-au mai folosit până acum. Este cel mai sigur, nu se pot pierde banii, poate nu este cel care aduce cele mai mari câştiguri imediat, însă în acest moment, având creştere economică, având creşterea veniturilor, avem şi o creştere a dorinţei de economisire a populaţiei“, a spus Ponta.

El a precizat că veniturile persoanelor din clasa de mijloc, „din păcate nu ale tutuor“, sunt cele vizate de emisiunea de titluri de stat.

Persoanele care vor să economisească pe termen lung pot subscrie, în perioada 8-19 iunie, în cadrul emisiunii de titluri de stat realizată de Ministerul Finanţelor pentru populaţie, cu o valoare totală de 100 milioane lei, un titlu costând 1.000 de lei, iar pe 25 iunie se vor efectua alocările.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite