GHID Românii pot împrumuta statul: se lansează prima emisiune de titluri de stat pentru populaţie. Cum se calculează dobânda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care vor să economisească pe termen lung pot subscrie, în perioada 8-19 iunie, în cadrul emisiunii de titluri de stat realizată de Ministerul Finanţelor pentru populaţie, cu o valoare totală de 100 milioane lei, un titlu costând 1.000 de lei, iar pe 25 iunie se vor efectua alocările.

În perioada 9-12 iunie, reprezentanţii Ministerului Finanţelor împreună cu bancherii de la BRD, Raiffeisen şi BCR, care formează consorţiul de intermediere a primei oferte de titluri de stat destinate populaţiei, vor face un roadshow în Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca pentru a prezenta programul.

„Dobânda va fi stabilită în funcţie de o dobândă de referinţă pentru piaţa obligaţiunilor plus/minus 0,2 puncte procentuale. Vineri vom publica prospectul emisiunii şi acolo vom preciza clar care este intervalul de dobândă, iar cumpărătorul poate opta pentru o dobândă mai mică sau mai mare, în acest interval, pe formularul de subscriere. Dacă vom avea cerere foarte mare, adica suprasubscriere, vom merge pe o dobândă competitivă, adică mai joasă, iar cel care a optat pentru limita superioară a dobânzii va pierde“, a declarat miercuri Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului, în conferinţa de lansare a programului, de la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe 22 iunie va fi stabilită rata dobânzii finale şi se vor face alocările, pe 23 se va realiza tranzacţia, iar pe 25 iunie cumpărătorii vor avea alocate în cont titlurile achiziţionate.

Emisiunea de titluri de stat, cu o maturitate de până la trei ani, va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

Finanţele au decis să realizeze emisiunea pentru populaţie la acest moment "la cerere", în urma unui număr mare de petiţii primite în ultima perioadă "de la oameni din toată ţara" care au solicitat titluri de stat.

Programul are ca scop obţinerea unei dispersii cât mai mari, respectiv cât mai mulţi investitori, cu un titlu sau câteva titluri fiecare.

"Prioritatea o au investitorii mici, cu subscrieri sub 50.000 de lei. Dacă aceştia acoperă toate cele 100 de milioane, ne oprim la ei, investitorii mari vor fi respinşi", a explicat şeful Trezoreriei.

Oamenii pot cumpăra titlurile de stat direct la ghişeul băncii, fără comision la BCR, BRD sau Raiffeisen (băncile din consorţiu), prin completarea unui formular de subscriere în care optează pentru nivelul de dobândă din intervalul precizat şi prin depunerea banilor. Plata se poate face în numerar, prin ordin de plată sau transfer bancar. Suma va fi depusă într-un cont de titluri al băncii respective şi se aşteaptă perioada de subscriere. Dacă respectivul investitor este acceptat, va primi titlurile în proprietate la momentul decontului, însă dacă nu intră în alocare, primeşte banii înapoi.

Emisiunea de titluri de stat, cu o maturitate de până la trei ani, va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti pe 26 iunie, când se vor putea realiza primele tranzacţii.

În cazul în care emisiunea are succes, Finanţele ar putea să lanseze titluri de stat la vânzare pentru populaţie trimestrial. 

Finanţele nu au mai emis titluri de stat pentru populaţie din 2005, când utilizau rata inflaţiei ca referinţă pentru randament, la care se adăuga o marjă fixă.

Finanţele au cerut băncilor din consorţiu să nu perceapă niciun comision pentru subscrierile făcute de populaţie în cadrul acestui program, având în vedere randamentele reduse, şi să plafoneze comisioanele la 0,1%pentru tranzacţiile de cumpărare de pe piaţa secundară, după listare.

Prezentare Programul FIDELIS

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite