Ministrul Muncii dă asigurări că nicio pensie nu va scădea, prin noua lege a pensiilor: Din contră, multe se vor dubla! Critici pentru pensionarii protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu dă asigurări că nicio pensie nu va scădea prin noua legii a pensiilor, ci din contră, multe se vor dubla. Oficialul a criticat pensionarii care au ieşit să protesteze, precizând că se păstrează ceea ce este prevăzut în programul de guvernare, mai exact corelarea cu salariul mediu brut.

Olguţa Vasilescu a transmis, într-un interviu acordat Digi24, că noua lege a pensiilor va fi adoptată miercuri în şedinţa de Guvern, după ce Ministerul Finanţelor a dat undă verde, iar avizul de la Ministerul Justiţiei a venit şi el în cursul nopţii. Ea a spus că, ulterior, legea urmează să fie trimisă astăzi la Parlament pentru a fi adoptată. 

„Este foarte clar precizat în lege că nicio pensie nu scade. În urma recalculării, să presupunem prin absurd - pentru că este imposibil - că a fost calculată greşit o pensie până acum şi, în urma reluării dosarului, s-ar constata acest lucru. Se precizează clar în lege că rămâne cea aflată în plată”, a declarat ministrul Muncii.

Întrebată dacă vor fi bani la buget pentru toate aceste pensii, Vasilescu a spus că „nu se taie de undeva şi nu trebuie să introducem noi taxe, pentru această lege”, pentru că „PIB-ul creşte”. 

Olguţa Vasilescu a precizat că, prin varianta aleasă a legii pensiilor, după 2022 pensiile vor creşte în funcţie de rata inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie.

„La Ministerul de Finanţe am timis 4 variante pentru ceea ce se va întâmpla după anul 2022, deşi nu 4 variante de lege. La un singur punct - cum se reactualizează pensia după anul 2022 – au fostr într-adevăr 4 variante. Iniţial era că se actualizează doar cu rata inflaţiei. În urma dezbaterii pe care am avut-o cu federaţiile pensionarilor, cu sindicatele şi în general cu toate persoanele interesate (...) au reieşit mai multe variante. Mă bucur că Ministerul de Finanţe a ales-o pe cea mai bună, adică cea care, pe lângă rata inflaţiei, prevede şi o creştere de 50% din creşterea reală a salariului mediu brut pe economie. Putem spune că, pe măsură ce cresc salariile, vor creşte şi pensiile”, a spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a spus că a fost deranjată de anunţul pensionarilor că vor ieşi în stradă să protesteze. „99% din ceea ce şi-au dorit pensionarii şi din ceea ce a reieşit din dezbaterea publică este în această lege şi este o lege foarte bună, care dublează pensiile. Deci nu este niciun motiv să aibă vreo supărare pe textul legii sau pe cei care l-au scris. Vreau să vă spun că s-a explicat, cu pixul în mână, matematic, faptul că se păstrează exact ce scrie în programul de guvernare”, a spus Olguţa Vasilescu. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite