Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor. Dăncilă a anunţat cum va creşte punctul de pensie până în 2021. Vasilescu: Nicio pensie nu va scădea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat miercuri proiectul legii pensiilor, a anunţat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu. Premierul Viorica Dăncilă a detaliat în deschiderea şedinţei cum va creşte punctul de pensie, până în 2021.

UPDATE 18.00 Guvernul a adoptat noua lege a pensiilor.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a ţinut să precizeze că nicio pensie nu va scădea. „Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare”, a spus ministrul Muncii, după şedinţa de Guvern.

Lia Olguţa Vasilescu a mai anunţat că printre noutăţile aduse de proiect se numără cea privind introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.

De asemenea, Vasilescu a precizat că noul proiect introduce sintagma „contribuţii datorate şi plătite”, din cauză că în trecut au existat angajatori care nu au achitat contribuţiile angajaţilor către stat.

UPDATE 15.20 „Discutăm noua lege a pensiilor, un proiect important pentru milioane de români, prin care ne dorim creşterea veniturilor pentru pensionari şi eliminarea inechităţilor în sistemul public de pensii, asigurarea pensiilor egale pentru muncă egală şi îndreptarea inechităţilor din prezent când două care persoane au avut aceeaşi ocupaţie şi au aceeaşi vechime în muncă beneficiază de pensii diferite”, a anunţat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Potrivit premierului, noua lege se va aplica etapizat începând cu anul 2019, până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Acest lucru va însemna şi noi creşteri ale punctului de pensie, a spus Dăncilă, la 1.265 lei în 2019, la 1.775 lei în 2020 şi 1.875 lei în anul 2021.

„Această lege este complexă, bazată pe principii solide, care poate fi susţinută din punct de vedere bugetar şi asupra căreia ne-am consultat şi cu sindicatele şi cu patronatele”, a mai precizat premierul. 


Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România au anunţat că vor protesta, miercuri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de Legea pensiilor. Protestatarii ar urma să se strângă în piaţă începând cu ora 11.00. 

Pensionarii spun că nu sunt de acord cu faptul că pensiile nu vor mai fi corelate cu salariul mediu brut pe economie, începând cu anul 2021, iar acest lucru îi va afecta. 

În plus, reprezentanţii pensionarilor au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la modificările aduse sistemului de pensii, încercând în repetate rânduri să discute cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. 

De la ora 15.00 este programată şedinţa de Guvern, în care va fi discutată Legea pensiilor, după cum a anunţat, miercuri seară, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. "Legea a fost ieri avizată la Finanţe şi mâine, în şedinţa de Guvern, că mâine e şedinţă de Guvern, nu joi, va fi pe ordinea de zi proiectul de lege. Merge la Parlament şi sperăm în cel mai scurt timp, până la final de an, să avem şi această lege în Parlament”, a declarat Teodorovici.

El a spus că suma necesară pentru aplicarea viitoarei legi a pensiilor este una "foarte mare”, peste limita impusă pentru anul 2019: "Suma este una foarte mare. Cred că este cea mai mare provocare".

Ministrul Finanţelor a afirmat că bugetul de pensii va creşte în fiecare an, începând cu 2019, când bugetul pentru pensii va fi de 700 de milioane de lei şi va ajunge la 40 de miliarde de lei în anul 2022, când toate dosarele vir fi recalculate.

"Vă spun pe ani, eventual. Noi, de exemplu, anul viitor, estimăm, faţă de ce am spus noi ca limite pentru anul viitor ca buget, neavând încă legea ca să facem această analiză, undeva la 700 de milioane de lei anul viitor, deci peste limita pe care noi am pus-o pentru anul 2019. (...) punctul de pensie o să înceapă să crească. (...) După care, în 2020, avem undeva la 9 miliarde de lei, este o analiză făcută de noi şi după aceea, în următorii doi ani, suma creşte la 29 de miliarde şi în anul patru, în 2022, la 40 (de miliarde de lei - n.r.), dacă nu mă înşel”, a explicat Teodorovici, susţinând că îşi asumă legea pensiilor, cu condiţia ca economia să se mişte.

Ultima variantă a proiectului, consultat de G4Media.ro, arată că principalele prevederi ale legii pensiilor se vor aplica de la 1 septembrie 2019, apoi treptat până în 2022. Punctul de pensie va fi de 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019, 1.775 de lei de la 1 septembrie 2020 şi 1.875 de lei de la 1 septembrie 2021.

Legea prevede că începând din anul 2022, valoarea punctului de referinţă creşte anual cu rata medie a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de referinţă este un alt indicator luat în calcul la stabilirea valorii pensiei şi reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie şi nivelul mediu al stagiilor de cotizare, adică 25. 

În 28 septembrie, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că legea pensiilor a fost suficient de mult dezbătută, simulată şi calculată, astfel încât să nu fie necesare foarte multe amendamente de la Parlament.

Ministrul Muncii a afirmat că pensiile cresc până în 2021, dar abia atunci se va aplica noua formulă, pentru că până atunci nu există posibilitatea tehnică de a recalcula 5 milioane de pensii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite