Ministrul Energiei: Reglementatorul din SUA va emite certificatul final pentru reactoarele mici modulare ale NuScale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: seenews.com
Foto: seenews.com

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, miercuri, că reglementatorul american, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC), va emite certificatul final pentru reactoarele mici modulare ale NuScale, iar certificarea aceasta înseamnă că NRC a stabilit că proiectarea unei astfel de centrale nucleare îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă.

„Astăzi atât în şedinţa de Guvern, cât şi la Podcastul moderat de Ionut Cristache am anunţat că reglementatorul american, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA, va emite certificatul final pentru reactoarele mici modulare ale NuScale. Această certificare înseamnă că NRC a stabilit că proiectarea unei astfel de centrale nucleare îndeplineşte toate cerinţele de siguranţă. Prin instalarea la Doiceşti a reactoarelor mici modulare, România va avea acces la cea mai nouă tehnologie de producere energiei prin intermediul mijloacelor nucleare civile. Este un pas important pentru a deveni independenţi energetic”, a scris Virgil Popescu, miercuri pe Facebook.

Potrivit News.ro, la finalul lunii iulie, ministrul Energiei a efectuat o vizită în SUA pentru a discuta despre aspecte care ţin de aceste reactoare mici modulare de la Doiceşti.

La finalul lunii iunie, preşedintele SUA, Joe Biden, a spus că Statele Unite vor aloca 14 milioane de dolari pentru programul de reactoare modulare mici în România.

Guvernul SUA şi firma americană NuScale Power LLC vor aloca 14 milioane de dolari pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, investiţie menită să accelereze tranziţia către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă şi să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în acelaşi timp cele mai înalte standarde de siguranţă nucleară, securitate şi neproliferare, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei.

Conform sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a creşte la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite