Ministrul Energiei: Facturile rămân plafonate până la 31 martie

0
0

Schema de plafonare şi compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie, iar supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Bugetul schemei de compensare, estimat de ANRE, este de 16 miliarde de lei, Foto: Gov.ro
Bugetul schemei de compensare, estimat de ANRE, este de 16 miliarde de lei, Foto: Gov.ro

,,Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare", a spus ministrul, informează Agerpres.

Conform sursei citate, oficialul a evitat să spună concret dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie.

,,Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea", a precizat oficialul.

Întrebat de ce suprataxarea nu s-a aplicat mai devreme, întrucât PSD a cerut acest lucru de la începutul anului, Popescu a răspuns: ,,PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut".

Ministrul a mai arătat că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală.

,,Plafonarea va rămâne, evident. Ordonanţa este în vigoare până la 31 martie. Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie", a arătat oficialul guvernamental.

Virgil Popescu a spus că bugetul schemei de compensare estimat de ANRE este de 16 miliarde de lei.

Eu am văzut o estimare, dată pe surse, a celor de la ANRE de 40 miliarde şi o alta, tot dată pe surse, că am cerut 30 miliarde. Eu nu spun lucruri public. Schema refăcută şi ulterior recalibrată de ANRE s-a redus de la 40 miliarde la 20 de miliarde şi ulterior la 16 miliarde. Asta a fost estimarea ANRE. ANRE agregă toate datele împreună cu Ministerul Finanţelor”, a afirmat Virgil Popescu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Ministrul a adăugat că poate relata ceea ce au spus toţi liderii politici şi anume că „ceea ce trebuie plătit se va plăti”.

De asemenea, întrebat dacă se simte vizat de o remaniere guvernamentală, el a răspuns: ,,Este prea mult să faceţi speculaţii pe această temă. Cine vine într-o funcţie se gândeşte că nu este pe viaţă acolo. Nu-mi este teamă decât de Dumnezeu. Eu îmi fac treaba, pentru că avem o iarnă complicată, iar ţara şi oamenii trebuie să treacă prin această iarnă".

Tot miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, ministrul Energiei a vorbit şi despre înmagazinarea de gaze în depozitele proprii precizând: ,,Înmagazinarea în depozite pentru iarnă a depăşit cu mult graficul asumat. La 1 septembrie ar fi trebuit să avem 57% din capacitatea de depozitare totală a depozitelor din România. Suntem deja la 70%. Estimăm că probabil în cursul lunii septembrie vom ajunge la cei 80% minim şi continuăm să înmagazinăm. Fluxurile de intrare de gaze naturale în România sunt în parametrii normali. Nu există probleme cu intrarea sau cu aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur, pot să existe situaţii punctuale în piaţă care ar trebui sesizate şi, evident, cei care trebuie să vegheze asupra pieţei de gaze naturale ar trebui să ia decizii de verificare.”

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite