Ministrul Economiei: Ne-am exprimat rezervele faţă de implementarea Euro 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se află printre puţinele ţări, împreună cu Italia, Polonia şi Spania, care şi-au exprimat rezervele faţă de implementarea Euro 7, a declarat miercuri, ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, vorbind la microfon după ședința de Guvern
Ministrul Economiei, Florin Spătaru. Foto gov.ro

Poziţionarea Ministerului Economiei şi a României prin Ministerul Economiei a fost clar în această direcţie. Ne-am exprimat rezervele faţă de implementarea Euro 7. Suntem una dintre puţinele ţări, împreună cu Italia, Polonia şi Spania, care am exprimat o astfel de opinie, tocmai pentru a putea să susţinem acest lanţ valoric din domeniul automotive. Pe de altă parte, trebuie să ne pregătim pentru această schimbare pe care o avem şi de aceea împreună cu cei de la ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – n.r.) am solicitat un studiu de impact. Vrem să vedem care este impactul dezvoltării acestei reţele de alimentare, câte staţii, dacă sistemul electric poate susţine un astfel de un astfel de proiect produc. Dacă această reţea poate fi susţinută de producţia electrică, care va fi impactul la nivelul întregii economii”, a precizat Florin Spătaru, potrivit Agerpres.

Ministrul Economiei a declarat că, în perioada următoare, după ce datele vor fi obţinute, vor fi asamblate şi făcute publice pentru că sectorul automotive are un impact major în Produsul Intern Brut al României, respectiv 14%. De asemenea, acesta reprezintă peste 28% din valoarea de export al României.

Statele membre UE şi Parlamentul European urmează să negocieze în acest an noile reglementări ‘Euro 7’, care îşi propun să înăsprească regulile cu privire la poluatori precum oxizi de azot şi monoxidul de carbon. De asemenea, normele Euro 7 sunt concepute să abordeze particulele poluante rezultate din frâne şi anvelope. Normele Euro 7 ar urma să intre în vigoare la 1 iulie 2025, pentru autoturisme şi utilitare, iar doi ani mai târziu şi pentru autobuze şi camioane.

În paralel, Comisia Europeană a stabilit ca termen limită anul 2035 pentru eliminarea producţiei de automobile care utilizează motoare pe combustie, chiar dacă recent a introdus o excepţie pentru acele vehicule care utilizează electro-carburanţi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite