Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, la Adevărul Live: Bugetul pe 2015 va fi în dezbatere publică la sfârşitul lunii noiembrie, accizele „sigur nu vor creşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Darius Vâlcov a discutat la Adevărul Live despre misteriosul proiect de buget pe 2015, despre accize, contribuţii sociale şi alte taxe care ne aşteaptă în anul viitor, dar şi despre excedentul bugetar în premieră postdecembristă pe care îl înregistrează acum Guvernul.

 

PRINCIPALELE DECLARAŢII:

** De ce nu e gata bugetul pe 2015? Ar fi incorect să-i prezentăm viitorului premier un buget făcut de noi.

** Bugetul va fi prezentat spre dezbatere publică la sfârşitul lunii noiembrie, când vor veni în România şi experţii FMI+CE.

** Acciza sigur nu va creşte în anul 2015, vom vedea dacă va rămâne la nivelul actual sau va fi redusă. Trebuie să vedem, de la dna ministru Ioana Petrescu, care va fi nivelul calculat.

** Titlurile executorii – între 2,3 şi 2,5 miliarde de lei, am dori să le mutăm de anul viitor spre anul acesta. Alte plăţi ar fi ex-ISPA, pe transporturi (infrastructură).

** Dacă am avea TVA de 14% şi toţi ar plăti, am avea încasări mai mari decât acum, cu 24%. E utopic, dar noi vrem să mergem spre direcţia scăderii de taxe - desigur, nu chiar până acolo, dar în această direcţie.

** Astăzi va fi deschisă o nouă linie de ajutoare de stat pentru cei care vor să investească în active corporale de cel puţin 10 milioane de euro, statul suportând 50% din costuri.

** Am vorbit cu dl Tăriceanu, sub nicio formă nu se va schimba cota unică. Dacă am vrea s-o facem cel puţşin progresivă/regresivă nu am putea în 2015.

** ANAF: Filiala Bucureşti-Ilfov şi Direcţia Mari Contribuabili aduc 75% din încasări, dar au personal cât o filială obişnuită, care aduce 3-5%. O premiere a angajaţilor performanţi trebuie instituită, nu doar la ANAF, ci şi la doctori sau la profesori.

** Medicii sunt consideraţi bugetari, dar nu sunt 100% bugetari.

** 645.030 de firme şi-au depus bilanţul. 289.000 n-aveau niciun angajat şi 189.000 au cifra de afaceri zero. 70.000 de firme, adică 11% din total, realizează 96% din cifra de afaceri - acestea ar fi dimensiunile evaziunii.

** Sunt foarte mult pentru limitarea sau chiar interzicerea plăţilor cu cash în marile tranzacţii.

** În alte ţări găsim POS-uri la talciocul de vite din orice sat? Găsim. Aşa va fi, la un moment dat, şi la noi.

** Cred că în trimestrul III vom ieşi din recesiune.

** Procesul de restructurare a ANAF a început în urmă cu doi ani şi cred că în 2017 va ajunge la 75% din nivelul de performanţă care ar fi necesar. Dacă v-aş spune că procesul s-ar încheia mai devreme de trei ani, v-aş păcăli acum, în direct, şi nu vreau să fac acest lucru.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite