Ministrul Agriculturii: S-a instalat o secetă extremă. Mare parte din producţia de cereale ar putea fi compromisă. Vom da despăgubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Oros FOTO gov.ro
Adrian Oros FOTO gov.ro

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroş, anunţă că în mare parte a ţării s-a instalat o secetă extremă, cele mai afectate fiind Dobrogea şi Moldova. El spune că fermierii vor fi despăgubiţi şi că acum se vor face evaluări.

Mare parte din producţia de cereale însămânţate în toamna 2019 ar putea fi compromisă urmare a unei secete pedelogice (lipsa apei în sol) extreme, a anunţat astăzi ministrul Adrian Oroş.

El spune că în perioada următoare echipe ale departamentelor pentru Situaţii de Urgenţă vor merge în teren, acolo unde vor exista solicitări, pentru a constata şi evalua pagubele. Aceasta pentru ca fermierii să poată fi despăgubiţi, pentru prima dată în următorii zece ani. În toamna anului trecut a fost însămânţată cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică şi rapiţă o suprafaţă de aproximativ 2,2 milioane de hectare.

„Din păcate, peste criza coronavirus în perioada aceasta s-a instalat o seceta puternică, extremă. Fermierii din Dobrogea au spus că nu au mai întâlnit o asemenea secetă. Chiar dacă în ultimele ore şi probabil următoarele zile o să mai fie precipitaţii, datele pe care le avem de la ANM nu sunt încurajatoare. Din păcate, în Moldova, Dobrogea există deficit de apă în sol, iar seceta este semnificativ de lungă durată. Seceta pedologică puternică şi extremă a compromis culturile de toamnă acolo unde nu a fost posibili de a se iriga”, a declarant Oroş.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă au fost semnate peste 760 de contracte între asocaţiile de udători şi ANIF ceea ce presupune că o suprafaţă de 830.000 de hectare poate fi irigată. Ar mai fi astfel aproximativ 200.000 de hectare ce ar mai putea fi udate, după semnarea contractelor dintre asociaţii şi ANIF, în condiţiile în care, în total, se pot iriga 1.000.610 hecatre.

Despăgubiri pentru fermieri afectaţi de secetă

Oroş a asigurat fermierii că Ministerul va da despăgubiri celor afectaţi de secetă, cuantumul, resursele şi termenele de plata urmând a fi stabilite după ce se va evalua situaţia.

„Acum ne concentrăm ca la nivel de Comisii judeţene să se constate care este dimensiunea pagubei, suprafaţa caliamitate şi procent. Modalitatea de calcul o vom stabilim apoi. Acum ne interesează ca cei ce vor să intre în statistici să o poată face şi comisiile pentru situaţii de urgenţă să se prezinte (în teren n.red) şi să facă aceste constatări.Unii vor dori să se facă evaluările acum , altii doresc ca procesele verbale să fie încheiate după data de 10 mai, astfel încât evaluarea să fie reală. Banii vor ajunge la fermieri după recoltare când vom şti dimensiunea pagubelor şi vom identifica resursele”, mai spune ministrul.

Acesta a precizat că va exista şi baza legală pentru ca echipele pentru situaţii de urgenţă ce se vor constitui la nivel local şi judeţean să poată constata pagubele generate de secetă, prin emiterea unui ordin de ministru care va stabili regulamentul de punere în aplicare a HG 557/2016 privind managementul tipului de risc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite