Ministrul Agriculturii: Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a dat rezultate

0
Publicat:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază a dat rezultate, inflaţia la finalul anului scăzând la 6,6% şi puterea de cumpărare a românilor îmbunătăţindu-se. Oficialul se va întâlni luni cu procesatorii și comercianții pentru a decide modalităţile de prelungire a acestei măsuri.

Barbu: Scopul nostru este să continuăm să sprijinim familiile cu venituri medii şi mici Foto: Arhivă
Barbu: Scopul nostru este să continuăm să sprijinim familiile cu venituri medii şi mici Foto: Arhivă

"Luni, la ora 15:00, voi avea o întâlnire şi cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază.

Este evident că această măsură a dat rezultate - inflaţia la finalul anului a scăzut la 6,6%, iar puterea de cumpărare a românilor s-a îmbunătăţit.( +7,9% câştig salarial real în noiembrie 2023 faţă de noiembrie 2022). Împreună vom decide modalităţile de prelungire a acestei măsuri bune pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor", a scris ministrul, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, transmite Agerpres.

El a adăugat că a trecut printr-un supermarket pentru a verifica preţurile de la raft ale alimentelor de bază, iar produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc pe raft, iar etichetele sunt semnalate corespunzător.

"Scopul nostru este să continuăm să sprijinim familiile cu venituri medii şi mici din România", a punctat ministrul.

Guvernul a aprobat la finele lunii octombrie prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă.

Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cu gramaj cuprins între 0,5 - 1,5 kg, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi, carne tocată.

O altă măsură aprobată atunci vizează produsele agricole şi alimentare care intră vrac pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Precizărilor privind unele măsuri referitoare la organizarea şi conducerea contabilităţii de gestiune. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 litri.

Măsura privind plafonarea adaosului comercial a intrat în vigoare iniţial începând cu data de 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare, respectiv: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăţi; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite