Ministrul Agriculturii: Dacă reuşim să relansăm consumul, agricultura va avea de câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agricultura va avea de câştigat dacă se va relansa consumul în urma reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, începând de la 1 iunie, măsură care va genera reducerea preţurilor pentru consumatorii finali, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

„Am fost zilele trecute la cumpărături şi m-am bucurat să văd că deja de patru-cinci zile există o concurenţă în piaţă. Sunt deja afişate două preţuri: preţul vechi cu TVA de 24% şi cel nou cu TVA de 9%. Mai mult decât atât, am vorbit cu marile magazine şi cu integratori români, producători, procesatori cu magazine proprii de desfacere şi mi-au confirmat faptul că de la lansarea acestei promoţii, de acum patru-cinci zile, vânzările au crescut în prima zi cu 20%, îmi spunea un mare integrator, a doua zi cu 35% şi cred că acesta este obiectivul“, a spus Daniel Constantin, în Parcul Herăstrău din Bucureşti, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrul Agriculturii, consumatorii vor avea de câştigat din reducerea preţului cu 12,1%. „Dacă reuşim să relansăm consumul, agricultura va avea de câştigat. Nu mai vorbesc de consumatori, care cu siguranţă vor avea de câştigat din reducerea preţului cu 12,1%, aşa cum rezultă matematic din această scădere a TVA“, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Cota redusă de TVA de 9% se aplic din 1 iunie pentru alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice) destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor.

Potrivit actului normativ, toate produsele ale căror coduri au fost prevăzute în norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminţe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, beneficiază de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final.

Prin urmare, cota redusă de TVA se aplică şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite