De astăzi se aplică TVA de 9% pentru alimente, preţurile ar trebui să scadă cu 12%. S-au emis primele bonuri fiscale cu TVA redusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate produsele alimentare se comercializează începând de astăzi cu TVA de 9% FOTO Adevărul
Toate produsele alimentare se comercializează începând de astăzi cu TVA de 9% FOTO Adevărul

Produsele alimentare se comercializează începând de astăzi cu TVA de 9%, faţă de 24% până în prezent, astfel că preţurile afişate ar trebui să fie mai mici cu 12%. Pe bonurile fiscale emise de comercianţi pentru alimente, cota TVA de 24% a fost înlocuită cu 9%.

Retailerii au operat deja modificări de preţuri pentru produsele alimentare, în linie cu reducerea TVA de la 24% la 9%, unii dintre ei închizând magazinele mai devreme duminică pentru a face aceste schimbări, iar alţii au decis să le deschidă luni mai târziu decât prevedea programul standard. 

La intrarea în magazinele Mega Image au fost lipite duminică anunţuri prin care clienţii sunt avertizaţi că unitatea se va închide în acea zi începând cu ora 20.00 (în mod normal, programul fiind până la orele 22.00-23.00). „Vom ajusta preţurile de vânzare pentru întregul sortiment de produse alimentare, în conformitate cu noua legislaţie privind reducerea TVA. Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă aşteptăm din nou la cumpărături din 1 iunie“, se mai arată în anunţul lipit pe uşile magazinelor Mega Image.

Program magazin Mega image pentru reducerea TVA FOTO David Muntean

De asemenea, reţeaua Profi şi-a anunţat clienţii, printr-un afiş pe uşa magazinelor, că unităţile se închid duminică (ieri) de la ora 16.00, pentru modificarea preţurilor în linie cu reducerea TVA, dar şi că acestea îşi vor deschide porţile la mieul nopţii. 

profi deschide la miezul noptii

Carrefour Market îşi începe luni programul de la ora 10.00 (faţă de ora 8.00, în general) întrucât se operează modificarea preţurilor. Clienţii au fost anunţaţi de modificarea programului printr-un afiş postat la intrarea în magazine.

Program Carrefour pentru modificare TVA
Bon fiscal cu TVA de 9% la alimente

În urma reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, preţurile ar trebui să scadă cu 12%. Spre exemplu, dacă pentru un kilogram de bacon, preţul cu TVA de 24% este de 33 de lei, pentru acelaşi preodus cu TVA de 9%, preţul este de 29 de lei, adică mai puţin cu 4 lei (mai mic cu 12%). 

Cota redusă de TVA de 9% se aplic din 1 iunie pentru alimente, inclusiv băuturi (cu excepţia băuturilor alcoolice) destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor.

Potrivit actului normativ, toate produsele ale căror coduri au fost prevăzute în norme, care prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminţe, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lanţul economic de la producător până la consumatorul final.

Prin urmare, cota redusă de TVA se aplică şi în cazul în care un produs alimentar este utilizat ca materie primă în alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, băuturi alcoolice, atâta timp cât acestea, prin natura lor, au ca destinaţie principală consumul uman sau animal.

Bon fiscal TVA 9% la alimente 1 iunie
Bon fiscal TVA 9% la alimente 1 iunie
Bon fiscal TVA 9% la alimente 1 iunie
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite