Ministru: Avem mulţi români în risc de sărăcie extremă. Renegocierea procentului din PIB pentru pensii este de dorit

0
0
Depunere jurământ ministru Investiţii Protecte Europene şi ministru Cercetare - Marcel Boloş - 3 mai 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş, a spus luni, că numărul românilor în risc de sărăcie extremă este mare, fiind de dorit să se facă renegocierea procentului din PIB pentru pensii.

„E o discuţie prematură, în acest moment, suntem siguri de un anumit lucru, şi anume că avem o rată a inflaţiei care vine după un proces inflaţionist aflat pe costuri. Avem un număr cât mai mare de populaţie care se află în risc de sărăcie extremă. Aceasta este o realitate pe care nu numai România o are, ci şi toate statele membre ale UE”, a spus Boloş.

Ministrul a arătar că în această perioadă statele UE încearcă să găsească soluţii, unele fie de creştere a nivelului veniturilor populaţiei şi aici sunt constrângerile bugetare, şi măsura voucherelor sociale care reprezintă o compensare parţială pentru această perioadă dificilă prin care trece populaţia. 

”Ar fi de dorit, dar acest lucru îl vom vedea pe perioada în care va avea loc negocierea, ca Guvernul României şi în general al statelor membre, să aibă acest spaţiu bugetar liber pentru a se putea sprijini populaţia aflată în acest risc de sărăcie extremă”, a afirmat ministrul Investiţiilor, precizând că nu mai seamănă criza medicală, pandemică, pentru care s-a realizar Regulamentul pentru PNRR, cu tipurile de criză de astăzi, o criză a energiei, a războiului din Ucraina. 

”Practic, priorităţile atât la nivel naţional dar şi la nivelul fiecărui stat membru se schimbă şi de aceea Comisia Europeană, cred eu, ar trebui să aibă înţelepciunea necesară pentru ca să răspundă acestor priorităţi, prin asigurarea unui cadru legal şi generat de regulamentele Comisiei, pentru a putea să devină rezilientă şi să facă faţă tuturor provocărilor”, a mai spus el. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite