Ministerul Dezvoltării a finalizat ultimul apel de proiecte PNRR pentru construcţia de creşe. În august începe construcţia primei unităţi

0
0
Cseke Attila FOTO Arhivă
Cseke Attila FOTO Arhivă

Ministerul Dezvoltării a anunţat că a finalizat toate apelurile de proiecte finanţate de minister prin PNRR, informând că ministerul plănuieşte să construiască peste 100 de creşe noi. Potrivit ministerului, 64 de creşe noi pot primi finanţare, pentru 22 dintre ele fiind deja semnat contractul de execuţie. De altfel, construcţia primei creşe va începe în luna august.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, „în urma finalizării apelurilor de proiecte, 64 de creşe pot primi finanţare, iar pentru 22 dintre ele a fost semnat şi contractul de execuţie. Celelalte 42 sunt în procedură de licitaţie publică şi urmează să fie încheiate contractele de execuţie a lucrărilor”. 

Sursa citată a mai arătat că Ministerul Dezvoltării va construi peste 100 de creşe noi, cu o finanţare în valoare de aproape 300 milioane de euro din PNRR. 64 vor fi cele preluate, iar pentru restul a fost derulat un apel de proiecte încheiat acum.

„Ministerul Dezvoltării a finalizat toate apelurile de proiecte finanţate de minister prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Autorităţile administraţiei publice locale au depus 228 cereri de finanţare pentru construirea de creşe noi, moderne şi prietenoase cu mediul. Acest lucru este posibil pentru că Ministerul Dezvoltării a lansat, anul trecut, un apel de proiecte pentru construcţia unor creşe noi, moderne şi eficiente din punct de vedere energetic, finanţate din fonduri guvernamentale. 64 dintre cererile primite pentru acest apel de proiecte vor fi finanţate acum din PNRR. Acest program beneficiază de cele mai multe proiecte mature”, a transmis ministrul dezvoltării, Cseke Attila, într-un comunicat de presă. 

Ministerul Dezvoltării a mai transmis explicat că „a pus la dispoziţia autorităţilor interesate proiecte-tip, grăbind semnificativ procesul de construcţie şi diminuând costul total, prin eliminarea necesităţii de a proiecta fiecare creşă în parte”. 

De asemenea, potrivit sursei citate, „creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spaţiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creşele pornind de la 10⁰. În acelaşi timp, aceste creşe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, şi, în acest fel, cheltuielile vor fi mici”. 

„În funcţie de mărimea lor, noile creşe vor asigura locuri pentru 40-110 copii şi vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber”, a mai explicat ministerul. 

Ministerul a mai transmis că, „în prezent, în creşele de stat, sunt locuri disponibile pentru mai puţin de 4% dintre copiii de vârstă antepreşcolară, aproximativ 16.000 copii. Construcţia creşelor finanţate prin PNRR, până în anul 2025, va asigura încă 7.450 locuri, la care se adaugă locurile în creşele construite de Ministerul Dezvoltării cu finanţare din bugetul naţional”, iar „prin programul guvernamental de construire de creşe, finanţat de Ministerul Dezvoltării, va începe construcţia primei creşe în luna august”.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite