Mii de ucraineni s-au angajat în companiile româneşti de la începutul războiului. Ce domenii au ales

0
Publicat:

Numărul cetăţenilor ucraineni care au fugit din calea războiului şi care s-au angajat în companiile româneşti a ajuns, miercuri, la peste 4.600, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marius Budăi.

4.600 de ucraineni s-au angajat în România, Foto: Arhivă Adevărul
4.600 de ucraineni s-au angajat în România, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit acestuia, în ultimele 24 de ore au fost angajate în România 49 de persoane cu cetăţenie ucraineană.

,,În această dimineaţă (n.red - miercuri dimineaţă) sunt înregistrate 6.231 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 4.636 sunt contracte care au data de început a activităţii de când a început conflictul. Deci, numărul de contracte care au data de început 24 februarie 2022 sau mai recentă a crescut cu 49 faţă de ziua de ieri", a afirmat ministrul Marius Budăi, informează Agerpres.

Datele prezentate de ministrul Muncii arată că peste 1.200 de persoane s-au angajat în industria prelucrătoare românească, în timp ce peste 800 lucrează pentru firmele de construcţii.

Cei mai mulţi dintre refugiaţi, peste 1.500, şi-au găsit un loc de muncă în municipiul Bucureşti.

Conform datelor publicate, miercuri, de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), un număr de 1.179 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: București (180), Arad (105), Bihor (88), Suceava (78), Timiş (73), Bistriţa-Năsăud (67).

Sursa citată menţionează, totodată, că 651 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.

Meseriile în care au fost ocupați cetățenii ucraineni sunt: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, ambalator manual, muncitor necalificat în industria confecțiilor, confecționer-asamblor articole din textile, lucrător bucătărie, ajutor ospătar, manipulant mărfuri, muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet, ajutor bucătar, tapițer, operator la mașini-unelte cu comandă numerică, cusător piese din piele și înlocuitori, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide, tâmplar universal, bucătar, lăcătuș mecanic, lucrător commercial, confecţioneri cablaje auto, muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții, sudor, programator, ospătar, îngrijitor spații hoteliere, operator la roboți industriali, conducător auto transport rutier de mărfuri, încasator și cititor contoare de energie electrică, gaze, apă, casier încasator, barman, cameristă hotel etc.

Angajatorii oferă mii de locuri de muncă

În acelaşi timp, 321 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.414 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste personae.

Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei etc.

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecțiilor; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar etc.

Potrivit ANOFM, cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite