Situaţia încadrării pe piaţa muncii a cetăţenilor ucraineni. Câte locuri de muncă oferă angajatorii şi câte au fost ocupate

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un număr de 647 de cetăţeni ucraineni s-au înregistrat în evidenţele agenţiilor teritoriale din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii, a anunţat instituţia.

Dintre aceştia 382 sunt nou angajaţi pe piaţa muncii prin intermediul ANOFM. 

Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialişti industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul construcţiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanţi comerciali etc.

Potrivit datelor transmise de Agenţie, 247 angajatori şi-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetăţeni ucraineni, declarând 3.932 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni refugiaţi înregistraţi în evidenţele AJOFM/AMOFM Bucureşti au fost în judeţele: Suceava (74), Arad (73), Bistriţa-Năsăud (67), Bihor (62), Bucureşti (44), Timiş (41) etc.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea încălţămintei; fabricare echipamentelor electrice pentru autovehicule; fabricare material rulant etc.

pentru următoarele meserii:

- muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; lucrător bucătărie, ajutor ospătar; confecţioner-asamblor articole din textile etc.

„Cetăţenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia şi de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Precizăm că, ANOFM oferă cetăţenilor ucraineni înregistraţi în evidenţe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistenţă EURES.”, informează reprezentanţii ANOFM.

În prezent, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile peste 35.000 locuri de muncă la nivel naţional. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri