Sprijin pentru încadrarea în muncă a șomerilor. Ce categorii sunt vizate şi de ce sume pot beneficia

0
Publicat:

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a ajunţat, joi, că implementează două noi proiecte pentru încadrarea în muncă a șomerilor, în valoare totală de aproximativ 57 milioane de euro.

Peste 900 de tineri absolvenţi vor fi sprijiniţi pentru încadrarea în muncă, Foto: Shutterstock
Peste 900 de tineri absolvenţi vor fi sprijiniţi pentru încadrarea în muncă, Foto: Shutterstock

,,La începutul lunii octombrie 2022, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a contractat două noi proiecte finanțate din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, care vor fi implementate până în luna decembrie 2023. Proiectele au fost depuse în cadrul apelurilor non-competitive lansate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) la finele lunii septembrie 2022, pe Axele prioritare 2 – Îmbunătățirea situației tinerilor din categoria NEETs, respectiv 3 – Locuri de muncă pentru toți.”, transmit reprezentanţii ANOFM.

Potrivit acestora, sumele alocate de MIPE în cadrul celor două apeluri menționate au fost aproape integral contractate de ANOFM pentru finanțarea măsurilor (subvenții pentru angajatori) care vizează ocuparea tinerilor cu vârsta între 16 și 29 de ani care nu au loc de muncă și nu urmează o formă de învățământ sau de formare profesională, precum și a șomerilor non-NEET.

Câţi tineri vor fi sprijiniţi

Sursa citată menţionează că un număr de 972 tineri absolvenți cu domiciliul sau reședința în regiunile de dezvoltare eligibile, Nord-Est, Nord-Vest și Vest, înregistrați și profilați de Serviciul Public de Ocupare (SPO), vor fi sprijiniți prin intermediul proiectului PRO NEETs RMPD – Stimularea integrării absolvenților NEETs pe piața muncii, în valoare de aprox. 7 milioane de euro.

De asemenea, 8.444 de șomeri non-NEETs cu domiciliul sau reședința în regiunile mai puțin dezvoltate, în mod special persoanele pentru care identificarea unui loc de muncă ridică unele dificultăți, sunt principalii beneficiari ai proiectului PROACCES 4 – Subvenționarea locurilor de muncă pentru șomeri, în valoare de aprox. 50 milioane de euro.

Prezentul proiect vizează cu precădere următoarele categorii: șomerii care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomerii de lungă durată, lucrătorii vârstnici (45-64 ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație, membrii minorității rome, persoanele din mediul rural, în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență, cu domiciliul sau reședința în regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, NordVest, Sud-Est și Vest.

Pornind de la măsurile active pe care le acordă clienților, care de-a lungul timpului și-au demonstrat utilitatea, valorificând oportunitățile pe care Uniunea Europenă le oferă, ANOFM își dorește să contribuie la menținerea unui mediu economic echilibrat. Cele două proiecte cu finanțare nerambursabilă întregesc portofoliul ANOFM în materie, ridicând suma contractată la aprox. 1,2 miliarde de euro, instituția menținându-și, astfel, poziția în rândul celor mai mari beneficiari POCU din România.”, a precizat Florin Cotoșman, președinte ANOFM.

Şi ministrul Muncii, Marius Budăi, a transmis, miercuri, că Ministerul pe care îl conduce va implementa două proiecte finanţate din fonduri europene destinate angajării tinerilor dar şi persoanelor peste 45 de ani.

,,Am atras noi fonduri europene pentru subvenţionarea angajării tinerilor, dar şi a persoanelor peste 45 de ani! MMSS, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), va implementa, în perioada octombrie 2022 - decembrie 2023, două noi proiecte: ,,PRO NEETs RMPD - Stimularea integrării absolvenţilor NEETs pe piaţa muncii" şi ,,PROACCES 4 - Subvenţionarea locurilor de muncă pentru şomeri", cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman. Valoarea celor două proiecte este de 57 milioane de euro", a scris miercuri, pe Facebook, ministrul Muncii.

Banii sunt destinaţi angajatorilor care încadrează în muncă persoane din aceste categorii de persoane. ,,Prin aceste proiecte venim atât în sprijinul mediului de afaceri, cât și în cel al șomerilor”, a mai precizat ministrul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite