Mii de restanţieri români riscă să rămâne fără case: băncile scot la vânzare peste o mie de imobile din toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deprecierea leului a jucat la rândul său un rol important în creşterea executărilor silite, având în vedere că 95% din creditele ipotecare acordate de băncile locale sunt în euro, dolari sau franci elveţieni FOTO: Shutterstock
Deprecierea leului a jucat la rândul său un rol important în creşterea executărilor silite, având în vedere că 95% din creditele ipotecare acordate de băncile locale sunt în euro, dolari sau franci elveţieni FOTO: Shutterstock

Mai multe bănci din România nu mai aşteaptă ca restanţierii să-şi plătească datoriile şi accelerează procedurile de recuperare a pierderilor. Astfel, bancherii scot la vânzare peste o mie de case şi de apartamente, cu valori cuprinse între câteva mii de euro şi milioane de euro, în toată ţara.

BCR, BRD şi Banca Transilvania, primele trei bănci din România după valoarea activelor deţinute, care scot la vânzare imobilele executate silit după ce clienţii cu restanţe la creditele bancare nu şi-au plătit ratele.

Pe site-urile BCR, BRD şi Banca Transilvania apar anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 milioane de euro, informează Mediafax.

Aproximativ 550 de apartamente şi 320 de case sunt scoase la licitaţie de BCR, banca sperând să încaseze din vânzarea lor 35 milioane de euro. Numărul anunţurilor publicate pe portalul specializat al băncii a crescut în ultimele luni. Banca se află sub presiunea creditelor neperformante, care au atins un sfert din bilanţ, dar şi pe fondul unei schimbări de strategie, care vizează revenirea pe profit începând de anul viitor.

Banca Transilvania a aruncat pe piaţă 250 de locuinţe, cu o valoare cumulată de 16 milioane de euro. Anunţurile publicate de bănci pe site-urile proprii sunt însă numai o parte din numărul total al imobilelor executate silit.

Totodată, BRD a publicat pe site-ul propriu anunţuri cu circa 165 de case şi apartamente şi speră să recupereze din vânzarea acestora suma de 18 milioane de euro.

Reprezentaţii BRD au declarat pentru „Ziarul Financiar” că, la finele lui iunie, numărul caselor şi al apartamentelor recuperate de bancă de la rău-platnici se ridica la 870 de imobile, nivel similar cu cel de la finalul anului trecut. BRD a vândut însă 155 de locuinţe executate silit în primele şase luni după ce anul trecut banca găsise încă 250 de cumpărători pentru casele recuperate de la restanţieri.

Multe dintre locuinţele executate silit de bancheri se află la a doua sau a treia tentativă de vânzare şi au preţuri reduse cu până la 25% faţă de valoarea la care au fost scoase pe piaţă iniţial. Bancherii au ţinut mult timp de preţ, dar în ultima perioadă au început să mai renunţe la pretenţii, văzând că stocul de imobile executate creşte şi cererea este foarte slabă.

Cu toate acestea, băncile nu par dispuse să vândă cu orice preţ, mai ales că de multe ori suma pe care o au de recuperat de la clienţi depăşeşte de câteva ori valoarea imobilului scos la licitaţie. De exemplu, UniCredit Ţiriac încearcă să vândă cu echivalentul a 39.000 de euro un apartament în Ploieşti, în condiţiile în care are de recuperat de la proprietar peste 100.000 de euro. Mai mult, acelaşi apartament este executat şi de Intesa Sanpaolo, care pretinde o creanţă de aproape 60.000 de euro.

Fenomenul executărilor silite, în urma cărora mii de familii sunt pe cale să-şi piardă casele, a luat amploare în criză după ce mulţi datornici au ajuns şomeri sau li s-a diminuat salariul. Deprecierea leului a jucat la rândul său un rol important, având în vedere că 95% din creditele ipotecare acordate de băncile locale sunt în euro, dolari sau franci elveţieni.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite