Mihai Fifor susţine că datoria României a crescut cu doar 54 miliarde de lei şi acuză Opoziţia de fake news

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, reclamă, duminică, un fake news despre datoria ţării, acuzând Opoziţia că vorbeşte despre o datorie de o sută de miliarde de euro, când, de fapt, datoria, ar fi crescut cu 54 de miliarde de lei.

„Astăzi, despre fake news şi dezinformare ridicate la rang de politică naţională... Reproşează unii guvernării PSD că ar fi crescut datoria ţării la peste 100 miliarde euro. Este o mare minciună a Opoziţiei! Nu e mai mult, ci e mai puţin. Şi nu e mai rău, ci e mult mai bine! Acuzaţia este falsă. Valoarea datoriei guvernamentale nu a crescut cu 100 de miliarde, ci doar cu 54 miliarde şi nu de EURO, ci de LEI”, a scris, duminică, pe Facebook, Mihai Fifor.

Acesta susţine că, faţă de 2016, există o creştere a PIB cu 266 miliarde de lei, cu mult mai mult decât datoria.

„În 3 ani de guvernare, am crescut PIB mai mult decât în 7 ani înainte de venirea noastră la conducerea ţării! Faţă de Guvernul Cioloş, datoria a scăzut ca pondere în PIB de la 37,3%, la 35,1%. Asta contează cel mai mult! E capacitatea ţării de a returna datoria. Un bun economist nu va întreba care e valoarea datoriei, ci cât reprezintă în PIB. Noi suntem mult mai jos de 60%, pragul considerat acceptabil în UE, în condiţiile în care jumătate din statele Uniunii îl depăşesc”, mai scrie Mihai Fifor.

Secretarul general al PSD susţine, de asemenea, că structura datoriei s-a îmbunătăţit considerabil.

„Datoria pe termen scurt, care pune presiune pe buget, aproape s-a înjumătăţit, de la aproape 20 de miliarde de lei în 2016, la puţin peste 10 miliarde de lei în prezent. Concluzie: nu «înghiţiţi pe nemestecate» minciunile opoziţiei! În era fake news-ului, încercaţi să verificaţi ce vi se spune şi să decideţi!”, şi-a încheiat mesajul Mihai Fifor.

Datoria externă totală a României a crescut cu 4,254 miliarde euro în primele 6 luni, la 103,671 miliarde euro, potrivit datelor publicate, în august, de Banca Naţională a României (BNR). În această perioadă, datoria publică a crescut cu peste 3,2 miliarde euro, la 37,982 miliarde euro, o creştere de 9,26%.

În 31 decembrie 2018, datoria externă totală era de 99,417 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite