Meta a înregistrat un avans record de 196 de miliarde de dolari în valoare bursieră

0
Publicat:

Platformele Meta au adăugat vineri 196 de miliarde de dolari la valoarea bursieră, marcând cea mai mare creștere într-o zi a unei companii din istoria Wall Street, după ce compania mamă a Facebook a declarat primul său dividend și a înregistrat rezultate solide.

foto logo Meta
Meta a înregistrat un avans record de 196 de miliarde de dolari în valoare bursieră

Acțiunile Meta au crescut cu 20,3% în timpul ședinței, înregistrând, de asemenea, cea mai mare creștere procentuală pe o zi din ultimul an și a treia cea mai mare de la debutul său pe Wall Street din 2012. Valoarea sa bursieră se ridică acum la peste 1.220 de miliarde de dolari.

Cu câteva zile înainte de cea de-a 20-a aniversare a Facebook, Meta a autorizat joi târziu o răscumpărare suplimentară de acțiuni în valoare de 50 de miliarde de dolari și a anunțat că dividendul său trimestrial va fi de 50 de cenți pe acțiune.

În timp ce dividendele sunt asociate cu companiile mature, cu creștere lentă, Meta este al patrulea oferit de cei mai valoroși grei din domeniul tehnologiei de pe Wall Street, alături de Apple (AAPL.O), deschide o nouă filă, Microsoft, deschide o nouă filă și Nvidia, deschide o nouă filă.

„Plata unui dividend sugerează că firma vrea să-și refacă reputația și să fie luată mai în serios. Dar, în cele din urmă, suma plătită este doar un gest simbolic”, a declarat Dan Coatsworth, analist de investiții la AJ Bell.

Creșterea de vineri a capitalizării bursiere a Meta a eclipsat recordul anterior deținut de Amazon, deschide fila nouă, care și-a văzut valoarea de piață crescând cu 190 de miliarde de dolari pe 4 februarie 2022, în urma unui raport trimestrial fulminant. Cu o zi înainte, Meta a pierdut peste 200 de miliarde de dolari din valoare, cea mai mare pierdere din istoria bursei americane, după ce a emis o prognoză sumbră.

Planul de dividende al Meta înseamnă o plată substanțială pentru directorul general Mark Zuckerberg, care deține aproximativ 350 de milioane de acțiuni Meta clasa A și clasa B. Cofondatorul Facebook ar putea primi aproximativ 175 de milioane de dolari în fiecare trimestru.

Optimismul cu privire la potențialul inteligenței artificiale a contribuit la o creștere de 24% a S&P 500, deschide o nouă filă anul trecut, Meta, Nvidia, Microsoft și Broadcom, deschide o nouă filă atingând recent valori record. Cu câștigul de vineri, Meta are acum o creștere de 35% în 2024.

Cea mai mare companie de social media din lume a semnalat vânzări puternice de publicitate și o revenire a creșterii numărului de utilizatori în timpul rezultatelor din trimestrul al patrulea, în urma cărora veniturile au crescut cu 25%. Prognoza sa pentru veniturile din trimestrul curent a depășit, de asemenea, estimările analiștilor.

Veniturile în creștere, combinate cu o scădere de 8% a costurilor și cheltuielilor după eliminarea a peste 21.000 de locuri de muncă de la sfârșitul anului 2022, au permis Meta să-și tripleze venitul net la 14,02 miliarde de dolari.

Anul „eficienței” a dat roade, atât numărul de angajați, cât și costurile scăzând, iar Meta depășind așteptările noastre privind veniturile din publicitate pentru întregul an 2023", a declarat Jasmine Enberg, analist principal la Insider Intelligence.

Deși dividendul Meta este mic în comparație cu multe companii, ar putea face ca acțiunile sale să fie mai atractive pentru o gamă mai largă de investitori, inclusiv pentru fondurile tranzacționate la bursă axate pe acțiuni care plătesc dividende.

Randamentul dividendelor Meta este de aproximativ 0,4% în urma creșterii acțiunilor de vineri. Prin comparație, randamentul dividendelor Apple este de aproximativ 0,5%, în timp ce cel al Microsoft este de 0,7%, iar cel al Nvidia este sub 0,1%, potrivit LSEG.

Acest lucru poate începe să atragă investitorii care chiar caută dividende și venituri mai stabile", a declarat Brian Jacobsen, economist șef la Annex Wealth Management.

„Fondurile tranzacționate la bursă (Exchange Traded Funds - ETF) care se concentrează pe societățile americane care plătesc dividende au active de peste 400 de miliarde de dolari, reprezentând puțin peste 5% din întregul univers național al ETF-urilor”, potrivit datelor de la Morningstar Direct.

Meta a cheltuit miliarde de dolari în ultimul deceniu pentru a-și spori capacitatea de calcul pentru produsele de inteligență artificială generativă pe care le adaugă la Facebook, Instagram și WhatsApp, precum și la dispozitivele hardware, cum ar fi ochelarii săi inteligenți Ray-Ban.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite