Memorandumurile semnate între România și Turcia vor creea oportunități pentru IMM-uri și turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două memorandumuri de înţelegere semnate cu Turcia vor crea oportunităţi pentru companiile autohtone, în special pentru IMM-uri, dar şi pentru turişti, susţine ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea.

foto barbați care dau mâna/ hartă pe fundal
Memorandumurile semnate între România și Turcia vor creează oportunități pentru IMM-uri și turism

Acesta a efectuat marţi, 21 mai, o vizită oficială în Republica Turcia, alăturându-se delegaţiei la nivel înalt a României, condusă de premierul Marcel Ciolacu. În contextul acestui eveniment, care a constituit un moment cheie de la stabilirea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Turcia, demnitarul a semnat două memorandumuri de înţelegere, care vizează intensificarea cooperării în domeniile turismului şi mediului de afaceri, informează miercuri un comunicat al ministerului de resort.

„Cele două memorandumuri de înţelegere, semnate în prezenţa preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, şi a prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, vor crea oportunităţi pentru companiile autohtone, în special pentru IMM-uri, dar şi pentru turişti. Astfel, vom putea atinge noua ţintă a comerţului bilateral de 15 miliarde USD. Astăzi, valoarea schimburilor comerciale cu Turcia a depăşit 10 miliarde de dolari, iar companiile cu capital turcesc din România se numără printre principalii exportatori, un exemplu fiind Ford Otosan, al doilea exportator al ţării. Deci, atunci când analizăm schimburile comerciale, trebuie să avem o privire mai amplă şi să analizăm şi valoarea investiţiilor şi eficienţa lor. O altă veste bună este că am deschis piaţa Turciei pentru exportul şi tranzitul de carne şi animale vii, astfel va creşte valoarea exporturilor româneşti”, a declarat ministrul Ştefan-Radu Oprea.

Memorandumul de înţelegere privind turismul, semnat împreună cu ministrul culturii şi turismului din Republica Turcia, Mehmet Nuri Ersoy, are ca scop aprofundarea colaborării în acest sector important pentru ambele economii. Participanţii au agreat, astfel, să facă schimb de informaţii şi de bune practici referitoare la reglementările aplicabile domeniului, activităţile de promovare pentru dezvoltarea fluxurilor turistice bilaterale, la stimulentele şi măsurile pentru impulsionarea investiţiilor în turism, precum şi la studiile de specialitate de profil, statistici şi practici sustenabile pentru un turism durabil. Totodată, documentul vizează identificarea unor teme de interes pentru realizarea unor rute cultural turistice comune.

Potrivit sursei citate, România şi Republica Turcia, odată cu semnarea memorandumului, vor putea consolida colaborarea în domeniul turismului şi prin participarea reciprocă la târguri şi evenimente de profil sau chiar conexe, organizate în cele două ţări.

De asemenea, s-a agreat şi facilitarea schimbului de contacte între operatorii din turism şi potenţialii investitori, precum şi între centrele de formare şi instituţiile interesate. Suplimentar, documentul prevede şi promovarea reciprocă a formelor de turism, cum ar fi cel de sănătate (inclusiv turismul balnear), cultural, în natură sau cel de tip city break.

Memorandumul de înţelegere în domeniul mediului de afaceri, semnat împreună cu ministrul industriei şi tehnologiei din Republica Turcia, Mehmet Fatih Kacir, urmăreşte stimularea cooperării economice dintre România şi Republica Turcia, prin realizarea schimbului de informaţii cu privire la cerinţele şi reglementările de acces la piaţă, precum şi prin transferul de experienţă în implementarea programelor de finanţare şi sprijinire a IMM-urilor, antreprenoriatului, politicilor de facilitare a afacerilor sau digitalizare. În continuare, cele două părţi au agreat şi asupra promovării asistenţei tehnice reciproce şi a cooperării, prin realizarea de studii, proiecte, strategii de formare şi seminarii sau consultări bilaterale.

Documentul semnat prevede, totodată, implementarea unor programe de schimb de formare pentru personalul din instituţii, precum şi colaborarea în analiza mediului de afaceri şi a tendinţelor privind dezvoltarea IMM-urilor din cele două state.

Un alt rezultat imediat ale vizitei oficiale este semnarea Declaraţiei Comune pentru Înfiinţarea Consiliului Cooperării Strategice la Nivel Înalt dintre România şi Republica Turcia, un pas semnificativ pentru ridicarea nivelului relaţiilor diplomatice, au mai transmis reprezentanţii MEAT. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite