Ministerul Muncii: România îşi întăreşte relaţiile bilaterale cu Turcia în domeniul securităţii sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România îşi întăreşte relaţiile bilaterale cu Turcia, atât în domeniul securităţii sociale, cât şi pentru consolidarea pieţei din ambele ţări, informează miercuri Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS).

foto: Simona Bucura-Oprescu
Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a semnat la Ankara, împreună cu omologul său din Republica Turcia, Vedat Işikhan, documentul pentru implementarea Acordului bilateral de securitate socială între cele două ţări.

Evenimentul a avut loc în contextul şedinţei comune a guvernelor român şi turc, condusă de premierul Marcel Ciolacu şi de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit postării de pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii, noul Aranjament Administrativ semnat la Ankara stabileşte modul de colaborare între instituţiile celor două state şi procedurile referitoare la eliberarea certificatelor privind legislaţia aplicabilă, confirmarea perioadelor de asigurare, depunerea cererilor pentru prestaţii şi modalitatea de plată a acestora, în beneficiul, pensionarilor, beneficiarilor de prestaţii sociale, dar şi al angajatorilor.

De asemenea, documentul prevede modalitatea de plată a pensiilor pentru cei care au stagii de cotizare în unul sau în ambele state, stabileşte procedura pentru a beneficia de prestaţii de asigurări de sănătate şi de indemnizaţie de maternitate pe teritoriul celuilalt stat şi prevede modalitatea de acordare a prestaţiilor în caz de accidente de muncă sau boli profesionale.

În plus, acordul reglementează modalitatea de solicitare a ajutorului de deces în cazul în care solicitantul are domiciliul pe teritoriul celuilalt stat şi conţine prevederi referitoare la modalitatea decontării prestaţiilor acordate în caz de boală şi maternitate, respectiv accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi prevederi referitoare la furnizarea de proteze, materiale sanitare şi alte prestaţii în natură de mare valoare.

"Întâlnirea comună la cel mai înalt nivel din Turcia este o reafirmare a prieteniei dintre România şi Turcia şi a interesului de a lucra împreună. Reactualizăm documente comune de lucru, stabilim un plan de acţiune, iar propunerea mea este de a extinde aria de acoperire a protocolului de colaborare dintre cele două ministere. Provocările lumii de astăzi sunt din ce în ce mai mari şi avem cele mai mari responsabilităţi fiindcă politicile noastre se regăsesc în viaţa tuturor oamenilor. Suntem aproape geografic, avem o istorie comună, ne leagă capitalul pe care turcii îl au în România, dar şi românii care lucrează în Turcia şi turcii care lucrează în România. Obligaţia noastră, ca miniştri, este să le protejăm drepturile acestor lucrători", a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu, după semnarea documentului bilateral, potrivit comunicatului postat de instituţie.

La rândul său, Vedat Işikhan a subliniat că firmele de construcţii din Turcia au afaceri strategice în România.

"România este prietenul nostru şi vecin la Marea Neagră. Firmele de construcţii din Turcia au afaceri strategice în România. Comportamentul românilor faţă de turcii din Dobrogea este un model pentru toate comunităţile. Suntem fericiţi că dăm Europei acest exemplu de convieţuire", a declarat Işikhan.

Cei doi oficiali au discutat şi despre paşii care ar putea fi făcuţi pentru simplificarea procedurilor legate de dreptul de şedere al lucrătorilor turci în România şi facilitarea accesului acestora pe piaţa muncii.

Datele oficiale citate de Ministerul Muncii arată că în România sunt 9.993 de salariaţi turci care au încheiate, în total, 10.825 de contracte muncă. Peste 18.000 firme turceşti sunt înregistrate în Romania. În Turcia sunt stabiliţi aproximativ 5.000 de cetăţeni români. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite