Mastercard și Visa încheie un acord de 30 de miliarde de dolari pentru comisioanele cardurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visa și Mastercard au ajuns la o înțelegere de aproximativ 30 de miliarde de dolari pentru a limita comisioanele aferente cardurilor de credit și de debit pentru comercianți, o parte din economii urmând să fie transferate către consumatori prin scăderea prețurilor.

foto femeie care face cumparaturi cu cardul online
Mastercard și Visa încheie un acord de 30 de miliarde de dolari pentru comisioanele cardurilor

Înțelegerea antitrust este una dintre cele mai mari din istoria Statelor Unite și, după aprobarea instanței, va rezolva pretențiile din litigiul care a început în 2005. Comercianții au acuzat de mult timp Visa și Mastercard de perceperea unor comisioane interbancare exagerate atunci când cumpărătorii foloseau carduri de credit sau de debit și de faptul că, prin intermediul unor reguli "anti-steering", le interzic să îndrepte clienții către mijloace de plată mai ieftine, transmite Reuters.

Conform înțelegerii anunțate marți, Visa și Mastercard vor reduce ratele interbancare cu patru puncte de bază (0,04 puncte procentuale) în Statele Unite timp de trei ani și vor plafona ratele timp de cinci ani.

De asemenea, ambele rețele de carduri au fost de acord să elimine prevederile anti-virare. Acestea au negat că ar fi comis vreo infracțiune atunci când au acceptat să ajungă la o înțelegere.

Numai reducerile de taxe și plafoanele au o valoare de 29,79 miliarde de dolari, potrivit documentelor din instanță, iar Visa a estimat că întreprinderile mici reprezintă peste 90% din comercianții care au încheiat tranzacția.

Joseph Stiglitz, un economist laureat al Premiului Nobel, angajat de comercianți ca expert, a declarat într-o declarație sub jurământ că înțelegerea "sporește foarte mult libertatea comercianților de a direcționa clienții folosind cheia de boltă a concurenței - prețurile" și ar putea duce la economii "foarte substanțiale" pentru comercianți.

"Concurența între comercianți are ca rezultat faptul că aceste economii de costuri sunt transferate clienților sub forma unor prețuri mai mici", a adăugat Stiglitz.

În luna martie a anului trecut, Curtea Federală de Apel din Manhattan a confirmat un acord de 5,6 miliarde de dolari încheiat de Visa și Mastercard în cadrul unei acțiuni colective în acest sens, care a acoperit aproximativ 12 milioane de comercianți.

Această înțelegere nu a stabilit ce tipuri de comisioane pot impune Visa și Mastercard și nu toți comercianții cu amănuntul au fost acoperiți de aceasta. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite