Mastercard a suspendat furnizarea de servicii în Rusia. Visa lucrează la aplicarea unei măsuri similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Măsura presupune că acele carduri care sunt emise de băncile ruseşti nu vor mai fi suportate de sistemul de plată.

UPDATE 06.55 Banca Centrală a Rusiei îi sfătuieşte pe ruşi să ia numerar în străinătate, deoarece cardurile locale vor fi acceptate doar în şapte ţări. Este vorba despre Turcia, Vietnam, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan şi Tadjikistan, potrivit unui  comunicat al Băncii Rusiei.

ŞTIRE INIŢIALĂ Corporaţia financiară americană Mastercard a suspendat furnizarea de servicii în Rusia, se precizează într-o declaraţie a companiei publicată sâmbătă pe site-ul său web .

Documentul subliniază că firma, din cauza sancţiunilor anti-ruse, „a decis să suspende furnizarea de servicii de reţea în Rusia”. „Această măsură implică faptul că acele carduri care sunt emise de băncile ruseşti nu vor mai fi suportate de sistemul Mastercard”, se arată în comunicat. În plus, compania a subliniat că acele carduri Mastercard care sunt emise în afara ţării nu vor funcţiona în Rusia.

Conducerea companiei a remarcat că au fost luate măsuri adecvate în lumina situaţiei din jurul Ucrainei. Totodată, compania a subliniat că, în cooperare cu partenerii din Federaţia Rusă, „vor începe lucrările de restabilire a operaţiunilor <...> atunci când este cazul şi permis de lege”.

Anterior, Mastercard a blocat accesul la sistemul său de plată la „multe instituţii financiare” din cauza sancţiunilor anti-ruse impuse în legătură cu situaţia din jurul Ucrainei.

Visa  aplică o aceeaşi măsură

Compania americană Visa a anunţat că intenţionează să-şi suspende activitatea în Rusia, se precizează în comunicatul de presă al companiei publicat sâmbătă.

„Începând de acum, Visa va colabora cu clienţii şi partenerii din Rusia pentru a opri toate tranzacţiile Visa în zilele următoare. Când procesul este finalizat, toate tranzacţiile iniţiate cu cardurile Visa emise în Federaţia Rusă nu vor mai funcţiona în afara ţării”, se spune în declaraţie.

Potrivit şefului companiei, Alfred Kelly, Visa ia măsuri adecvate pe fondul situaţiei din jurul Ucrainei. Visa a declarat anterior că „acţionează rapid pentru a asigura respectarea sancţiunilor aplicabile şi este pregătită să respecte sancţiunile suplimentare care ar putea fi impuse”.

Măsura nu afectează utilizarea cardurilor ruseşti în Rusia

Decizia Visa şi Mastercard de a-şi limita activitatea în Rusia nu va afecta operaţiunile cu carduri ale băncilor ruseşti, pe teritoriul Rusiei, arată un comunicat de presă al Sberbank. Sberbank a reamintit că acest lucru este posibil deoarece toate plăţile din Rusia trec prin sistemul naţional de carduri de plată (NSPK) şi sunt independente de soluţiile de plată străine.

Banca a menţionat că plăţile în străinătate şi în magazinele online străine cu carduri ruseşti emise de Visa şi Mastercard vor fi însă indisponibile în perioada următoare. Cardurile băncilor ruseşti Visa şi Mastercard vor mai funcţiona ca până acum, timp de aproximativ trei zile, explică pe canalul Telegram, Alfa-Bank Rusia (notă: nu exstă nicio legătură între Alfa Bank din Rusia, deţinută de multimiliardarul ruso-israelian Mikhail Fridman - al 2-lea cel mai bogat om din Rusia -  şi grupul Alpha Bank cu acţionariat grecesc şi care este prezentă şi în România).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite