Marii acţionari ai Facebook se vor îmbogăţi cu 4,9 miliarde de dolari după listare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogaţi acţionari ai Facebook se vor îmbogăţi şi mai mult după oferta publică iniţială de circa 10,6 miliarde de dolari. Potrivit Reuters, Mark Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner sau banca de investiţii Goldman Sachs, îşi vor îngroşa conturile în urma ofertei publice, cu circa 4,9 miliarde de dolari.

Oferta publică iniţială evaluează compania Facebook, ce operează reţeaua de socializare cu acelaşi nume, la 77-96 miliarde de dolari, potrivit Reuters. Valoarea ofertei, un record pentru Silicon Valey este de circa 10,6 miliarde de dolari, calculată fiind la un nivel de preţ situat la mijlocul intervalului cuprins între 28-35 dolari pe acţiune, preţ ţintit de companie pentru oferta publică.

Află aici cum a fost calculată valoarea de piaţă a Facebook

Vezi câţi români utilizează reţeaua de socializarea Facebook pe Forbes.ro

Din această sumă compania Facebook primeşte doar jumătate, 5,6 miliarde de dolari, din suma de 10,6 miliarde de dolari. Restul, de circa 4,9 miliarde de dolari revine unor investitori privilegiaţi, care au avut posibilitatea să intre în posesia unor pachete de acţiuni Facebook înainte de listare.

Cei mai importanţi dintre aceştia sunt directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, firma Accel Partners, investitorul Peter Thiel, cofondator al PayPal, compania DST a magnatului rus Iuri Milner şi banca de investiţii Goldman Sachs. Mark Pincus, cofondator al companiei de jocuri Zynga, va primi circa 32 milioane de dolari.

Printre cei care îşi păstrează în acest moment participaţiile se numără Sean Parker, cofondator al Napster şi preşedinte fondator al Facebook, Dustin Moskovitz, cofondator Facebook şi fost coleg de cameră cu Zuckerberg la Haevard, diverşi directori ai companiei, precum şi firma de investiţii Andreessen Horowitz.

Află care sunt motivele care ar putea duce la dispariţia Facebook

Află de pe Forbes.ro care sunt detaliile tranzacţiei prin care Facebook a cumpărat Instagram pentru suma de 1 miliard de dolari

Dintre acţionari, Accel Partners va vinde cea mai mare participaţie, pentru care ar putea obţine 1,2 miliarde de dolari dacă listarea are loc la preţul mediu, de 31,5 dolari, al intervalului vizat de Facebook.
Zuckerberg vinde de asemenea un pachet important de acţiuni, uşor sub un miliard de dolari. Potrivit Facebook, şeful companiei vinde acţiunile pentru a plăti taxe aferente participaţiei pe care o deţine.

Zuckerberg va rămâne cu acţiuni de 17,6 miliarde de dolari, dar va controla 57,3% din drepturile de vot după listare, în urma unor înţelegeri cu alţi acţionari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite