Mandatul lui Nicu Marcu la șefia ASF expiră în noiembrie. Cine i-ar putea lua locul

0
Publicat:

Mandatul lui Nicu Marcu la șefia ASF expiră la data de 15 noiembrie, dată până la care partidele de guvernământ trebuie să decidă cine îi va lua locul.

Nicu Marcu, președinte al ASF
Nicu Marcu, președinte al ASF

De fapt, PSD pare să fi decis persoana care este cea mai potrivită pentru un astfel de post.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri pentru Libertatea că îl vede „foarte competent pe Liviu Voinea să ocupe poziția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară”.

Informația a fost confirmată pentru „Adevărul” de surse apropiate discuțiilor.

„Liviu Voinea pare cel mai potrivit pentru a ocupa acest post”, au declarat sursele citate.

Liviu Voinea, până de curând reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional, a cochetat de mult timp cu zona politică, venind ca tehnocrat. În perioada 2012-2014 a fost ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta, iar în perioada 2014-2019 viceguvernator al BNR. În mai 2019, BNR anunța că va pleca la FMI ca reprezentant al României la Fond.

Liviu Voinea a fost propus premier de PSD, în 2015, când a căzut Guvernul Ponta.

Liviu Voinea şi-a construit o carieră şi o reputaţie de specialist în economie, obţinând doctoratul în această disciplină la doar 24 de ani.

Voinea, care s-a născut în anul 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

El are o specializare în „sociologia bunăstării”, la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

În trecut, Voinea era numit, în presă, „analistul de serviciu” pe teme economice al PSD şi, ulterior, al USL.

Liviu Voinea este cunoscut pentru iniţierea mai multor măsuri fiscale, între care se numără supraaccizarea carburanţilor, „electorata“ şi taxa pe construcţiile speciale, celebra „taxă pe stâlp“.

Voinea a avut o atitudine contra Pilonului 2 de peste un deceniu. „Este un experiment tipic țărilor foste dictatoriale, cu vid legislativ și de putere. Așa cum v-am spus, în America Latină si Europa de Est”, afirma Liviu Voinea, într-un interviu din martie 2011, citat de Ziare.com. „În România, suntem în situația paradoxală în care statul renunță la o parte din contribuțiile la pensiile de stat, pentru a o vira într-o administrare privată, în Pilonul 2, iar ulterior administratorii fondurilor de pensii din Pilonul 2 împrumută statul exact cu acei bani, dar cu dobândă, evident. Practic, statul se împrumută de propriii săi bani plătind dobânda, ceea ce este aberant”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite