Sinecuriada de toamnă. Ce funcții sunt puse la bătaie

0
Publicat:

Parlamentul va trebui să decidă în sesiunea de toamnă cum va arăta noua conducere a ASF, să voteze o parte a șefilor de la Curtea de Conturi, însă ar putea fi schimbări și la AEP.

Parlamentul va decide cine va primi funcții bine plătite FOTO Mediafax
Parlamentul va decide cine va primi funcții bine plătite FOTO Mediafax

Noua sesiune parlamentară nu aduce pe masa aleșilor doar legi importante, cum ar fi reforma pensiilor speciale, cea a salarizării și pensiilor publice (ultimele două fiind așteptate de la Guvern), ci și decizii privind conducerea mai multor instituții, unde șefii sunt foarte bine remunerați, cu lefuri peste ale șefului statului.

În primul rând, toată echipa de la Autoritatea de Supraveghere Financiară va trebui schimbată. Majoritatea membrilor au fost votați de Parlament în toamna lui 2018, pentru un mandat de cinci ani. Doar șeful instituției, Nicu Marcu, a fost numit în 2020, pentru restul de mandat. La acea vreme, funcția era vacantă, după ce Leonard Badea a plecat pe o altă funcție, de viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Inclusiv lui Nicu Marcu îi va expira mandatul. El fusese numit mai târziu, în 2020, nu 2018, după ce Leo Badea a plecat la BNR. Însă nu a fost pus pe mandat plin de 5 ani, ci pe rest de mandat, până în noiembrie. La această instituție, sumele încasate de șefi sunt impresionante. Președintele ASF a încasat în anul fiscal precedent suma de 989.925 de lei. Acest lucru înseamnă un venit mediu lunar de 82.493 de lei. Prim-vicepreședinta Doina Dascălu a încasat, potrivit ultimei declarații de avere, 829.138 de lei în 2022, sumă care reprezintă o medie lunară de 69.094 de lei. Cristian Roșu, vicepreședinte responsabil de sectorul asigurărilor, a primit 761.259 de lei de la ASF, adică echivalentul unui salariu mediu lunar de 63.438 de lei.

Din informațiile „Adevărul“, în Coaliție încă nu a fost tranșată împărțirea funcțiilor de la ASF, discuțiile urmând să fie purtate după ce termină cu adoptarea reformelor importante, inclusiv angajarea răspunderii Guvernului.

O treime dintre șefii Curții de Conturi, schimbați

Schimbări urmează să aibă loc în această toamnă și la Curtea de Conturi. La nivel de președinți și vicepreședinți, va fi o singură persoană înlocuită, adică vicepreședintele Cosmin Nicula. Spre deosebire de ASF, unde mandatele ar putea fi reînnoite, la Curtea de Conturi, potrivit Constituției, nicio persoană nu are dreptul la un al doilea mandat.

Nicula a încasat în 2022 o medie lunară a salariului de 27.000 de lei, în timp un consilier al Curții de Conturi a avut o medie lunară de 26.700 de lei. Spre deosebire de cei de la Curtea de Conturi, șeful statului a încasat, ca drepturi salariale, 181.944 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 15.000 de lei.

Dintre consilierii Curții de Conturi, vor termina mandatul Dan Firțescu, Dezsi Attila și Manuela Pieleanu. Cei care au avut un mandat la șefia Curții de Conturi pot beneficia de pensie de serviciu, „în cuantumul prevăzut de lege pentru magistraţi“, potrivit Legii de organizare și funcționare a Curții de Conturi.

Nu în ultimul rând, liberalii vor să-și impună și ei un om la Autoritatea Electorală Permanentă. După ce l-au susținut pe Toni Greblă la șefia instituției, cei din PNL speră că PSD îl va putea convinge pe Mitulețu-Buică să facă un pas în spate din funcția de secretar general. Potrivit informațiilor „Adevărul“, PNL a găsit și succesorul lui Mitulețu-Buică. Mai exact, pe Dan Vlaicu, fost vicepreședinte al instituției în perioada 2012-2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite