Liviu Voinea, omul din spatele amendamentului prin care se naționaliza Pilonul II de pensii. Prin ce funcții a trecut fostul ministru | SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că ideea amendamentului prin care avea loc renunțarea la obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii a fost cea a lui Liviu Voinea, fost ministru delegat pentru buget în perioada 2012-2014, printre sfătuitorii pe zona economică ai PSD.

Liviu Voinea, sfătuitori din umbră al PSD pe zona economică FOTO Arhivă
Liviu Voinea, sfătuitori din umbră al PSD pe zona economică FOTO Arhivă

Erată: Liviu Voinea a fost ministru delegat pentru buget în perioada 2012-2014, nu ministru al Finanțelor, anterior fiind secretar de stat la Finanțe,

---

Apariția unor prevederi prin care obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii nu mai era obligatorie, iar oamenii ar fi trebuit să depună cereri pentru a putea continua să fie contributori la acesta, a agitat apele în interiorul Coaliției. Niciun lider al Puterii nu a vrut să spună cine e autorul sau cine a venit cu ideea amendamentului, fiind indicată doar Daniela Pescaru, secretar de stat la Finanțe, drept persoana care a salavat ultima dată documentul care a ajuns pe masa grupurilor PSD și PNL miercuri. 

Însă nu Daniela Pescaru a fost cea care a venit cu ideea amendamentului în cauză, potrivit informațiilor „Adevărul”. Surse politice au precizat pentru ziar că autorul moral al amendamentului este unul din sfătuitorii pe zona economică a echipei PSD de la guvernare. Mai precis, Liviu Voinea, până de curând reprezentantul României la Fondul Monetar Internațional. 

De altfel, Liviu Voinea a cochetat de mult timp cu zona politică, venind ca tehnocrat. În perioada 2012-2014 a fost ministru delegat pentru buget în Guvernul Ponta, iar în perioada 2014-2019 viceguvernator al BNR. În mai 2019, BNR anunța că va pleca la FMI ca reprezentant al României la Fond. 

Voinea a avut o atitudine contra Pilonului II de peste un deceniu. „Este un experiment tipic țărilor foste dictatoriale, cu vid legislativ și de putere. Așa cum v-am spus, în America Latină si Europa de Est”, afirma Liviu Voinea, într-un interviu din martie 2011, citat de Ziare.com. „În România, suntem în situația paradoxală în care statul renunță la o parte din contribuțiile la pensiile de stat, pentru a o vira într-o administrare privată, în Pilonul II, iar ulterior administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II împrumută statul exact cu acei bani, dar cu dobândă, evident.Practic, statul se împrumută de propriii săi bani plătind dobânda, ceea ce este aberant”.

Despre desființarea Pilonului 2 de pensii s-a vorbit și în perioada în care Liviu Dragnea conducea PSD, încă din mai 2018. Atunci a apărut informația că plățile la acest pilon ar putea fi suspendate. Și atunci privirile au fost aruncate către sfătuitori din umbră ai lui Dragnea, cum e cazul lui Cristian Socol, dar și unii lideri ai BNR cu vederi de stânga, Florin Georgescu și Liviu Voinea. De altfel, Georgescu, fost ministru de Finanțe și deja veteran la BNR, este unul dintre cei care l-ar fi sprijinit pe Voinea să revină în echipa de sfătuitori pe zona de economie a liderilor PSD. 

Boloș recunoaște discuțiile pe tema Pilonului II

Chestionat într-un interviu la Antena 3 dacă o va demite pe Daniela Pescaru, Boloș a afirmat: „nu pot eu să o demit, e atributul domnului prim-ministru. Dacă era un lucru care îl discutam şi care – vă mărturisesc că subiectul a fost discutat cu aproximativ o lună în urmă în coaliţia de guvernare şi a ajuns tot în abordarea, să zic aşa, de respingere a acestei idei, şi am crezut că lucrurile s-au potolit şi că urmăm calea cea bună. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice bazaconie discutată, sau inflaţie de idei, cum le-am spus adesea, la masa de lucru a coaliţiei, a fost şi dusă la bun sfârşit”.

Ministrul Finanțelor a mai spus că naționalizarea pensiilor din Pilonul 2 a fost discutată la propunerea cuiva „care nu face parte din structurile politice”, dar ideea a fost respinsă, dar nu a vrut să dea nume.

Ciolacu și Ciucă neagă

Nu a fost discuție despre Pilonul II de pensii. Nu s-a vorbit nici măcar despre impozitare, supraimpozitre - e o tâmpenie să suprimpozitezi pilonul 2”, a afirmat Marcel Ciolacu. La rândul său, Ciucă a afirmat că e un subiect care nu există.

Eu nu-mi aduc aminte să fi discutat, iar acest subiect pentru Partidul Naţional Liberal a fost închis, dacă vă aduceţi aminte, de când a fost prima dată adus în spaţiul public. În momentul de faţă nici nu se pune problema unei astfel de abordări. Deci este un subiect care nu există. Deci pentru mine, pentru Partidul Naţional Liberal nu există un astfel de subiect", a transmis Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite