Mai multe companii de stat, inclusiv CNAIR, vor să-și mute banii de la BCR după votul pe Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că mai multe companii, inclusiv CNAIR, vor să-și mute banii de la BCR la CEC Bank, după votul Austriei privind intrarea României în Schengen.

Foto newsonline.ro
Foto newsonline.ro

Sorin Grideanu, ministrul Transporturilor, a declarat acum câteva minute că a aflat despre intenţia CNAIR de a-şi muta conturile şi că mai sunt şi alte companii din subordinea Ministerului Transpoturilor de a face la fel precum CNAIR.

Am luat în calcul mutarea conturilor companiei către o altă bancă pentru a încerca să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. Este o decizie adminstrativă a noastră. Nu trebuie să-ţi ţii toate ouăle într-un singur coş”, a declarat Cristian Pistol, şef CNAIR, pentru Observator News.

CNAIR rula prin BCR cel puţin 12 miliarde de lei anual.

Cum explică CNAIR mutarea conturilor de la BCR la CEC

Oficialii CNAIR au declarat ulterior că transferul va dura câteva luni și că decizia a fost luată ca „o măsură de siguranță”, vis-a-vis de declarațiile făcute de cancelarul Austriei.

Din declarațiile pe care le-a făcut Cancelarul Austriei reiese că Austria este o țară nesigură din cauza migrației. Nu este o măsură de retorsiune (închiderea conturilor la BCR – n.r.), ci este o măsură de siguranță, de a proteja banii. Noi avem obligația de a lua toate măsurile în acest sens. Beneficiul mutării la CEC, o bancă românească, este siguranța”, a declarat pentru HotNews.ro, Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Cât pierde BCR

CNAIR are circa 8.000 de salariati și un buget anual de cheltuieli de natură salarială de 641 de milioane de lei.

Prin mutarea conturilor CNAIR la CEC, BCR va pierde lichiditatea consistentă pe care compania i-o asigură și, posibil, și o masă importantă de clienți, dacă salariații vor decide să migreze și ei.

Boicotul românilor, de la patroni la Regele Cioabă

Recentul veto al Austriei la aderarea Bulgariei și României la Schengen, care garantează libera circulație a persoanelor în interiorul țărilor Schengen, a provocat critici dure nu numai din partea țărilor în cauză, ci și din partea multor alte țări ale UE.

Proprietarii unor mari societăţi comerciale din România au anunțat în ultimele zile că și-au închis sau vor să-și închidă conturile pe care le aveau la cele două bănci cu capital austriac - BCR prin Erste și Raiffeisen Bank - și că nu vor mai cumpăra carburant de la compania în care o firmă din Austria este acționar majoritar (OMV). S-au alăturat protestului și unii policieni, dar și oameni obișnuiți care au renunțat la călătoriile rezervate în Austria, mai ales la ski.

Firma Reiser cu sediul în Bârlad, Vaslui, și-a închis conturile la două bănci cu capital austriac, Raiffesein Bank și BCR, precum și contul de la Petrom, ca reacție la votul Austriei împotriva intrării României în Schengen, a anunțat managerul firmei Daniel Buzamăt.

Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara a anunțat printr-o postare pe Facebook că a luat decizia de a anula o expoziție programată pentru 2024, la Muzeului Național de Artă din Timișoara , în colaborare cu parteneri din Austria.

Dorin Cioabă, cel care își spune regele internațional al rommilor, a reacționat în stilul caracteristic după decizia luată joi la Bruxelles, în privința opoziției Austriei față de intrarea României în Spațiul Schengen.

Arădeanul Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, a declarat că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.

Un antreprenor clujean îi invită pe români să boicoteze băncile austriece și produsele din această țară, ca răspuns la gestul Austriei, de a se opune fără un motiv întemeiat aderării României la Schengen.

Ion Novăcescu a anunțat pe contul său de Facebook că și-a retras banii de la una dintre băncile cu capital austriac, în semn de protest față de politica dusă de această țară față de România. La detaliile transferurului el a scris: „Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria” și a postat și o fotografie cu actul respectiv.

Patronul Aurocar, care deține afaceri în Alba și Hunedoara, și-a anulat vacanța la schi și a închis conturile la BCR după decizia Austriei. „Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria. La revedere, Austria, pe o perioadă nedeterminată!”, a declarat Dan Aurel Pricăjan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite