Dezbatere în Parlamentul European privind votul dat împotriva aderării României la Schengen
0Europarlamentarul Rareș Bogdan a anunțat că Legislativul european va dezbate blocarea aderării României în spațiul de liberă circulație european.
Europarlamentarul Rareș a anunțat pe Facebook că „refuzul Austriei de a vota în favoarea aderării României la Spațiul Schengen va fi dezbătut mâine la 15.30 (ORA ROMÂNIEI) in Parlamentul European”, explicând că „nu ne oprim, continuăm până vom reuși. România pretinde ce i se cuvine”.
Potrivit eurodeputatului, „discuția va fi prezidata de Roberta Metsola, șefa legislativului intrunit la Strasbourg la ultimul plen din acest an, și va avea loc în prezenta președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și a președintelui Consiliului European, Charles Michel”.
Aderarea României și Bulgariei, blocate de Austria și Olanda
Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei.
Austria a continuat astfel să se opună, în ciuda susținerii europene pentru accederea României.
Olanda a explicat însă în minuta ședinței că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar împotriva intrării Bulgariei.
Răcirea relațiilor diplomatice cu Austria
Ca urmare a votului negativ din Consiliul JAI, șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, l-a chemat în țară pe ambasadorul României în Austria, pentru consultări, ca urmare a exercitării veto-ului Austriei.
Și ambasadoarea Austriei la București a fost convocată la Ministerul de Externe pentru un „protest” față de votul negativ privind aderarea României la Schengen.
România și-ar putea exercita dreptul de veto împotriva Austriei
Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a punctat că Austria nu ar trebui să se aștepte ca România să nu folosească același drept de veto la votul care urmează când Guvernul de la Viena o să solicite șefia OSCE.
Vorbind despre boicotul cerut de români împotriva companiilor cu acționariat austriac, ca urmare a exercitării dreptului de veto al Austriei în Consiliul JAI, care a dus la repingerea intrării României în Schengen, șeful PSD a punctat că Guvernul de la Viena nu ar trebui să se aștepte la ca România să nu folosească același drep în deciziile următoare. Ciolacu a amintit că Austria va cere șefia OSCE