Lipsa forței de muncă aduce Germaniei pierderi de 49 de miliarde de euro în acest an

0
Publicat:

Economia Germaniei va pierde anul acesta circa 49 de miliarde de euro pe care companiile le-ar putea obţine dacă criză de forţă de muncă specializată nu le-ar afecta producţia, potrivit datelor Institutului german pentru Cercetare Economică (IW), apropiat patronatelor.

Bancnote și monede lângă un calculator pe un fundal cu steagul Germaniei
Economia Germaniei va pierde anul acesta circa 49 de miliarde de euro

În anul 2023 aproximativ 570.000 de posturi erau vacante în companiile germane, în pofida unui nivel record de ocupare a forţei de muncă de circa 45,9 milioane de angajaţi.

Întrucât numărul insuficient al lucrătorilor calificaţi va continua să se acutizeze pe măsură ce se fac simţite efectele îmbătrânirii populaţiei şi natalităţii reduse, se estimează că în anul 2027 costul acestei crize a forţei de muncă în economia germană va ajunge la circa 74 de miliarde de euro.

Pentru a inversa această situaţie este necesară înlesnirea imigraţiei lucrătorilor calificaţi, semnalează Institutul german pentru Cercetare Economică (IW), ce susţine iniţiativele în acest sens impulsionate de guvernul cancelarului Olaf Scholz, cum ar fi de exemplu cea referitoare la recunoaşterea calificărilor obţinute în străinătate.

Acelaşi institut mai cere măsuri pentru a stimula femeile să lucreze în perioada în care pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului, cum ar fi de pildă crearea unor noi facilităţi pentru îngrijirea copiilor, şi de asemenea pentru a stimula persoanele ajunse la vârsta de pensionare să continue să lucreze.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat sâmbătă că ucrainenii cu permis de şedere care lucrează în Germania pot rămâne acolo, în timp ce Kievul încearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc în străinătate pentru a lupta în război, informează Reuters.

Guvernul ucrainean a înăsprit regulile luna trecută, interzicând temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, pentru a face faţă unui deficit de trupe care să reziste atacurilor ruseşti pe teren.

"Situaţia juridică este de aşa natură încât dreptul de a rămâne aici nu este pus sub semnul întrebării", a declarat Olaf Scholz în cadrul unui eveniment difuzat pe internet de grupul de presă RND.

"A avea un loc de muncă duce la siguranţa reşedinţei", a spus el, adăugând că Germania doreşte să-i încurajeze pe ucrainenii aflaţi în ţară să muncească.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite