Lindner, la Davos: Economia germană nu este bolnavul Europei, este doar obosită şi are nevoie de o cafea

0
Publicat:

Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner, a respins vineri ideea că economia Germaniei ar fi bolnavul Europei şi în schimb a comparat-o cu un om obosit care are nevoie de "o cană bună de cafea", sub forma reformelor structurale, transmite Reuters.

Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner
Ministrul german al Finanţelor, Christian Lindner. Foto Epa Efe

"Germania nu este un om bolnav", a spus Christian Lindner la un panel organizat la Forumul de la Davos. Potrivit lui Christian Lindner, Germania este asemenea unui "om obosit", după mai mulţi ani de criză, iar prognozele referitoare la un ritm redus de creştere sunt, cel mai probabil, un semnal de alarmă.

Germania are nevoie acum de "o cană bună de cafea, adică de reforme structurale", a spus Lindner.

La un panel dedicat perspectivelor economiei mondiale, ministrul german al Finanţelor a estimat că anul 2023 a fost "un semnal de alarmă", adăugând că printre provocări se numără creşterea Inteligenţei Artificiale şi ameninţarea fragmentării economiei globale.

Economia germană, cea mai mare din zona euro, s-a contractat cu 0,3% anul trecut, pe fondul unei inflaţii persistente, al preţurilor mari la energie şi cererii externe slabe.

Într-un interviu acordat joi pentru Reuters, Christian Lindner a spus că se aşteaptă la un ritm de creştere mai mare pe termen mediu în Germania.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că factorii care au frânat recent avansul economiei germane vor persista şi în primele luni din 2024 iar, în unele cazuri, ar putea avea chiar un impact mai puternic. 

În octombrie, șeful băncii centrale a Germaniei a recunoscut la CNBC că economia țării „nu arată prea bine în acest an”, dar a încercat să combată teoria potrivit căreia ar fi „bolnavul Europei”, argumentând că statul este pe primul loc în UE pe piața muncii.

Statutul Germaniei de „omul bolnav al Europei” a intrat în dezbatere la reuniunea anuală a Băncii Mondiale de la Marrakech, după ce s-a estimat că economia va fi singura economie europeană majoră care se va contracta în 2023.

Povestea inflației merge în direcția corectă”, a declarat președintele Bundesbank, Joachim Nagel, pentru CNBC. „Fiara este încă acolo, dar, într-o anumită măsură, am îmblânzit-o”, a spus Nagel.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite