Germania reduce împrumuturile de la populație după ce a scăzut subvențiile la energie pentru gospodării

0
Publicat:

Germania a tăiat volumul vânzărilor de datorie planificate pentru trimestrul patru cu 31 miliarde de euro, după ce a redus subvențiile la energie pentru gospodării şi companii, scrie Bloomberg.

Steagul Germaniei în fața sediului unei autorități
Germania reduce considerabil împrumuturile, după ce a scăzut și subvențiile pentru gospodării

Conform datelor Agenţiei federale pentru finanţe, emisiunile de obligaţiuni vor fi reduse cu opt miliarde de euro iar vânzările de bonuri de trezorerie cu 23 miliarde de euro, comparativ cu planul publicat în decembrie 2022. Alături de reducerea din trimestrul trei, vânzările totale din acest an vor fi cu 45 miliarde de euro mai scăzute, situându-se la aproximativ 500 miliarde de euro, încă un nivel record.

"Reducerea volumului emisiunilor de obligaţiuni vine în urma unor necesităţi de finanţare mai scăzute ale bugetului federal şi a fondurilor sale speciale, mai ales pentru măsurile luate de Guvern pentru rezolvarea crizei din energie", a anunţat Agenţia federală pentru finanţe.

După acest anunţ randamentul bondurilor germane cu scadenţa la 30 de ani a scăzut cu două puncte de bază, la 2,97%.

În ultimii ani împrumuturile Guvernului de la Berlin au crescut, iniţial în urma majorării cheltuielilor pentru compensarea impactului pandemiei, iar apoi pentru sprijinirea gospodăriilor şi companiilor afectate de majorarea costurilor cu energia.

După atenuarea acestor crize, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a cerut revenirea la "frâna datoriei", inclusă în Constituţia Germaniei, care limitează deficitul bugetar la 0,35% din PIB.

Parlamentul german suspendase reglementarea privind frâna datoriei în perioada 2020 - 2022, pentru a permite majorarea cheltuielilor, în contextul efectelor pandemiei şi al războiului din Ucraina.

Germania se află la o răscruce de probleme globale, deoarece se confruntă cu o contracție economică, potrivit lui Peter Oppenheimer, strateg șef de acțiuni globale și șef al cercetării macroeconomice EMEA la Goldman Sachs.

Prognozele sumbre pentru economia germană au provocat discuţii dacă ţara este din nou ”bolnavul Europei”, o expresie care a fost folosită pentru prima dată pentru a descrie Germania în 1998, când ţara a traversat provocările costisitoare ale unei economii post-reunificare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite